Syrská vláda odmítá zahraniční humanitární pomoc pro civilisty

Syrská vláda stále nepustila konvoj s humanitární pomocí do dobytého Homsu. V Damašku s ní o tom chce jednat šéfka humanitární sekce OSN Valerie Amosová. Do Sýrie také míří zvláštní velvyslanec OSN a Ligy arabských států Kofi Annan.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kofi Annan s Hansem Blixem

Kofi Annan s Hansem Blixem | Foto: Jan Vytopil

Syrská vláda se brání, že žádnou zahraniční pomoc nepotřebuje a vše dokáže zvládnout sama.

Konvoj červeného kříže odmítá vpustit do nejpostiženějších částí Homsu oficiálně proto, že se obává nástražných výbušných systémů, které tam mohli zanechat povstalci.

„Jedná se zejména o tu čtvrť Bábá Amr v Homsu. Pravděpodobně syrská armáda nechce, aby se tam vyskytovalo příliš mnoho svědků toho, co se v poslední době v Homsu dělo,“ zmínil jiný důvod toho, proč syrská armáda brání přísunu pomoci civilistům, komentátor ČRo 6 Jan Fingerland.

Na televizních záběrech odvysílaných státní televizí je vidět, že ve čtvrti Bábá Amr vojáci uklízejí důkazy o tvrdých bojích.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v Sýrii a postoji Ruska mluvil ve Světě o druhé komentátor ČRo 6 Jan Fingerland

Humanitární situace civilního obyvatelstva je přitom i podle nezávislých pozorovatelů kritická. V Radě bezpečnosti OSN se proto připravuje nová rezoluce, která by se měla soustředit právě na tento aspekt konfliktu.

Ústupky Moskvy zatím nepravděpodobné

S ministry zahraničí zemí Perského zálivu se dnes v Rijádu sejde šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov. Právě Rusko s Čínou v Radě bezpečnosti vetovaly předchozí rezoluci vyzývající k ukončení syrských represí.

Podle Jana Fingerlanda se ale žádný zvláštní posun ruského stanoviska od dnešní schůzky nečeká.

„Zdá se, že Rusko nadále trvá na té své rovnici, že z jeho hlediska nevzejde žádný prospěch pro Rusko, a jistě ani pro ten syrský režim, pokud Rusko udělá nějaké ústupky, třeba ve věci nějaké nové formulace rezoluce v Radě bezpečnosti.“

„Ale je samozřejmě do budoucna možné, že až se situace dále vyhrotí, a to je pravděpodobné, že Rusko třeba – bude-li mu nabídnuta nějaká úniková cesta a nějaká protihodnota - udělá určité ústupky,“ konstatoval Fingerland ve Světě o druhé.

Diplomatická jednání se rozjíždějí ve chvíli, kdy se vzdálila možnost vojenské intervence, jakkoli její pravděpodobnost byla i doposud mizivá. Americký prezident Barack Obama označil situaci v Sýrii za srdcervoucí a ostudnou.

Vojenskou intervenci, které vyzval vlivný americký senátor John McCain, ale vyloučil. Spojené státy chtějí, jak prezident řekl, prosazovat silnější mezinárodní tlak na Asadův režim.

Igor Maňour, Dana Votýpková, Ondřej Bouda, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme