Syrskou opozici opustila prominentní mluvčí Basma Kodmáníová

Syrská opozice se dál rozkládá. Syrskou národní radu opustila její hlavní mluvčí Basma Kodmáníová. Syřanka žijící léta ve Francii svou rezignaci zdůvodnila tím, že Národní radu ovládly personální spory, namísto aby efektivně usilovala o svržení Bašára Asada.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Boje v Sýrii

Boje v Sýrii | Zdroj: ČTK

Basma Kodmáníová déle než rok plnila titulní stánky světových deníků i hlavní televizní zprávy. Jako mluvčí Syrské národní rady brojila z Paříže proti Asadovi a stále razantněji pobízela západní vlády k vojenskému zásahu proti Sýrii.

Teď Kodmáníová z prominentní funkce odchází s tím, že syrská opozice potřebuje daleko účinnější vedení. V současnosti není jednotná.

Přehrát

00:00 / 00:00

Aktuální situaci v Sýrii rozebral komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák

Syrská národní rada vznikla za účelem spojit co nejvíce organizací a hnutí v boji proti režimu Bašára Asada. Její slabinou ale je, že velký počet jednotlivých uskupení se nedokáže dohodnout.

Na jednání už také došlo k události, kdy se delegáti pohádali, a část z nich dokonce opustila zasedání.

Kodmáníová byla už dlouho před vypuknutím syrského povstání napojená na různé západní instituce usilující o změnu poměrů v arabském světě. Čelila proto také kritice, že prosazuje spíš zájmy Západu než samotných Arabů.

Milan Slezák, Břetislav Tureček, Tereza Svobodová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme