Syrský granát zabíjel v Turecku, to odpovědělo protiútokem. Spor řeší i NATO

Syrská občanská válka zatím nejdramatičtěji zasáhla některou ze sousedních zemí. Minometný granát vypálený ze Sýrie zabil na jihu Turecka nejméně pět civilistů – ženu a její čtyři děti. Ankara vzápětí odpověděla dělostřeleckou palbou na vybrané cíle v Sýrii. Vyhrocenou situací už se zabývala Severoatlantická aliance i OSN. Obávají se, že syrská občanská válka přeroste v mezinárodní konflikt.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sýrie. Náboženské střety se přenesly do Damašku

Sýrie. Náboženské střety se přenesly do Damašku | Zdroj: Reuters

Napětí na syrsko-turecké hranici roste řadu měsíců a syrská munice dopadla do Turecka už několikrát. Poprvé jsou ale mrtví turečtí občané, konkrétně jedna žena a její děti z městečka Akcakale.

A poprvé také Turecko odpovědělo útokem na pozice syrské armády. „Podobné provokace nezůstanou bez odezvy,“ vzkázal turecký premiér Recep Tayyip Erdogan.

Turecký vicepremiér Bülent Arinc prohlásil, že Ankara odvetným útokem využila svého mezinárodního práva bránit se agresi.

Zatím není oficiálně potvrzené, že granát skutečně vypálila syrská armáda a ne povstalci. Damašek vzkázal, že původ střely vyšetřuje.

Turecké televizní kanály mezitím vysílají velmi emotivní zpravodajství z pohraničního městečka Akcakale, kde granát zabíjel. Věnují se ale také reakcím mezinárodního společenství.

NATO vyzvalo Sýrii k zastavení útoků

Kromě Turecka ale připisuje odpovědnost syrské vládě také Severoatlantická aliance. Ta už večer odsoudila agresi proti území členského Turecka. Velvyslanci členských zemí NATO, kteří se kvůli tomu v noci narychlo sešli v Bruselu, se za Turecko plně postavili. Krizí se zabývá i Rada bezpečnosti a šéf OSN Pan Ki-mun vyzval obě země k uklidnění situace.

Incident pobouřil i Spojené státy. „Tohle je velice, velice nebezpečná situace. Je potřeba, aby se všechny zodpovědné státy semknuly a přesvědčily režim prezidenta Bašára Asada k zastavení palby,“ řekla ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová.


Granát dopadl u tureckého města Akcakale u hranice se Sýrií

Břetislav Tureček, Radiožurnál, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme