Syrští povstalci dali Asadovi ultimátum. Do pátku musí ukončit násilí v zemi

Do páteční jedenácté hodiny se musí syrský prezident Bašár Asad podřídit mezinárodnímu mírovému plánu na ukončení násilí v zemi. Takové ultimátum vyslovili syrští povstalci ústy mluvčího spojeného velení Syrské svobodné armády plukovníka Kásima Saadaddína. Poté prý povstalecké síly budou zproštěny všech závazků a budou bránit a chránit civilisty, jejich vesnice a města.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jednání o mírovém plánu mezi emisarem OSN a Ligy arabských států Kofi Annanem a syrským prezidentem Bašárem Asadem

Jednání o mírovém plánu mezi emisarem OSN a Ligy arabských států Kofi Annanem a syrským prezidentem Bašárem Asadem | Zdroj: Reuters

Zejména syrská armáda a provládní syrské milice, ale i povstalci porušovali syrské příměří s různou intenzitou prakticky po celou dobu trvání mírového plánu.

Ještě včera emisar OSN a Ligy arabských států Kofi Annan tvrdil, že pokud se bude na míru tvrdě pracovat, tak se ho může dosáhnout. Ultimátum povstalců ale může spíše znamenat konec šestibodového mírového plánu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v Sýrii mluvil ve Světě o osmé blízkovýchodní zpravodaj ČRo Břetislav Tureček

„Je to samozřejmě komplikace, která může podtrhnout výroky, které velmi kontrastují s povinným optimismem Kofiho Annana. I na půdě OSN zaznívá, že mírový plán je možná v tuto chvíli mrtvý,“ říká blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Břetislav Tureček.

Podle komentátora Českého rozhlasu 6 Jana Fingerlanda možná chtějí povstalci posunout situaci psychologicky dál:

„K okamžiku, kdy bude mezinárodní společenství cítit jako nevyhnutelné, že do situace vstoupí vojensky. Při pohledu z Evropy jsme to od začátku vnímali tak, že zásah v Sýrii je nepravděpodobný. Domnívám se, že celá řada lidí v syrské opozici považovale naopak vnější zásah za pravděpodobný. Povstalci se na to dívali z té druhé strany. Jsou velice zklamáni, že se to nestalo a pravděpodobně se snaží vytvořit situaci, ve které to budeme vidět tak, jako to vidí oni.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O Sýrii mluvil také ve Světě o třetí komentátor ČRo 6 Jan Fingerland

V mírovém plánu Annana stojí, že poté, co utichnou zbraně, se má navázat politický dialog. To je ale bod, který rebelové po celou dobu odmítají. Jednoznačně říkají, že politický kompromis je pro ně nepřijatelný. Jediným východiskem je pro ně pád režimu Bašára Asada.

„To je věc, kterou Rusové a Čína na půdě OSN zcela vylučují. Mírový plán nic takového, jako je odchod Asada, neobsahuje. Kdyby obsahoval, tak by na to Rusové určitě nekývli, když se schvaloval,“ vysvětluje Tureček.

Ultimátum tak komplikuje jakékoli diplomatické snahy a prohlubuje přehazování odpovědnosti z jedné strany na druhou.

V Sýrii zemřelo podle střízlivých odhadů od začátku nepokojů 15 tisíc lidí. V těchto dnech se útočí zejména ve městech Homs a Húlá, obě jsou ve stejné provincii. V prvních měsících se demonstrace a vládní zásahy omezovaly na okrajové části, zejména na jihu země, v sunitských venkovských oblastech. Postupně se útoky posouvaly a zasahovaly i ve velkých městech jako je Damašek nebo Aleppo.

„Jak se vládní jednotky necítí tak úplně jisté v některých oblastech, tak o to tvrdší a krutější jsou ty jejich výpady, protože už to není klasická vojenská akce, ale zásahy, které mají co nejvíce bolet,“ dodává Fingerland.

Břetislav Tureček, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme