Syrští povstalci rusko-americkou dohodu odmítají a chtějí dál bojovat

Damašek je pro mezinárodní kontrolu i likvidaci svého chemického arzenálu, už také přistoupil ke konvenci o zákazu těchto zbraní. Povstalci ale rusko-americkou dohodu odmítají a chtějí v bojích proti Asadovi pokračovat. Více než dvouletý konflikt si přitom v Sýrii vyžádal už přes 100 tisíc obětí, miliony obyvatel pak přišly o střechu nad hlavou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Boje v Sýrii neustávají

Boje v Sýrii neustávají | Zdroj: Reuters

Povstalci ze Syrské svobodné armády jsou podle svého velitele, generála Sálima Idríse, rozhodnuti dále bojovat, dokud nepadne režim prezidenta Asada. Jak Idrís podotkl, jeho armáda je frustrovaná a cítí se mezinárodním společenstvím zrazená.

Diplomatické řešení odmítají také islamisté z Fronty Al-Nusrá i další skupiny napojené na Al-Káidu, v jejichž řadách jsou i zahraniční bojovníci z Afghánistánu, Libye i řady evropských zemí včetně Bosny či Kosova.

Boje proto nadále pokračují, vládní jednotky hlásí úspěchy z oblastí u Aleppa, rebelové naopak drží pozice na předměstích hlavního města.

USA a Rusko se dohodly na likvidaci syrských chemických zbraní

Číst článek

Mezinárodní společenství naopak vnímá ženevskou dohodu mezi Ruskem a Spojenými státy pozitivně. Velká Británie ale zdůrazňuje, že je nutné na realizaci plánu skutečně začít pracovat. Francie rusko-americkou dohodu označila za důležitý krok k vyřešení syrského konfliktu. Podle Německa po ženevských rozhovorech stoupla šance, že svět najde diplomatické řešení krize v Sýrii.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun vyjádřil naději, že dohoda o kontrole syrského chemického arzenálu pomůže ukončit utrpení obyvatel Sýrie.

Robert Mikoláš, Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme