Teherán propustil Američanku Shourdovou

Írán propustil Američanku Sarah Shourdovou, kterou loni zadržela pohraniční stráž při ilegálním vstupu do země. Potvrdil to její íránský advokát, který ji vyzvedl ve věznici. Íránské úřady za propuštění Shroudové požadovaly kauci půl miliónu dolarů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Teheránský bazar

Teheránský bazar | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Zatím není jasné, jestli nakonec na nějakou platbu došlo. Propuštění zprostředkovala švýcarská ambasáda, která v Teheránu zastupuje americké zájmy.

Dvaatřicetiletá Shroudová loni v červenci se dvěma přáteli přešla do Íránu ze sousedního Iráku. Podle americké verze šlo o nevinné turisty, kteří zabloudili v horách. Tvrdí to i americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová, která opakovaně požadovala jejich okamžité propuštění.

Teherán zase uváděl, že má důkazy o napojení trojice na americké tajné služby. Vše se mělo ukázat při soudním procesu, který sliboval například ministr vnitřní bezpečnosti Hejdar Moslehí.

Spekulovalo se také, že Teherán chtěl trojici využít k výměně za Íránce, které vězní Spojené státy.

Milan Kopp, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme