V Izraeli rostou obavy z rozšíření syrské krize do židovského státu

Syrská krize může dříve nebo později zasáhnout také Izrael. Vzácně se na tom na dálku shodli představitelé Izraele, ale také jeho úhlavního nepřítele, tedy Íránu. Dosavadní vůdce syrské opozice Burhán Ghalijún nedávno prohlásil, že Západ odmítá rázně podpořit syrské rebely právě kvůli obavám, jaké dopady by to mělo na židovský stát.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jeruzalém

Jeruzalém | Foto: Markéta Bartošová

„Teroristé z Al-Káidy, kteří v tuto chvíli v Sýrii bojují proti Asadovu režimu, se mohou v jednu chvíli otočit proti Izraeli." Takto varoval velitel severního okruhu izraelské armády generál Jair Golan.

Ve stejný den se velmi podobně vyjádřil také představitel íránského parlamentu Alí Lárídžání. Prohlásil, že pokud Západ sáhne k vojenské intervenci a pokusí se ‚ze Sýrie udělat druhou Libyi, plameny přeskočí i do Palestiny a zachvátí sionistický režim'.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek blízkovýchodního zpravodaje Českého rozhlasu Břetislava Turečka o tom, že syrské násilí může ohrozit také Izrael, ve Stalo se dnes na Radiožurnálu.mp3

Syrští rebelové mezitím dali syrské vládě ultimátum, že pokud do zítřejšího poledne nezastaví své útoky, naplno je obnoví také oni.

Izraelští bezpečnostní činitelé se nejvíce obávají, že syrské zbraně, které jsou dnes pod kontrolou režimu, by se mohly dostat do nepovolaných rukou, zejména do rukou různých extremistických nebo protiizraelských skupin na Blízkém východě, například libanonského hnutí Hizballáh nebo různých ozbrojených palestinských frakcí.

Další věcí je, že v Sýrii se kromě opozice proti Asadovu režimu začínají formovat také extremistické teroristické skupiny, které by v případě vyhrocení konfliktu v Sýrii do podoby občanské války mohly vzápětí začít útočit i na Izrael a jeho zájmy.

Martina Hanáčková, Břetislav Tureček, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme