V Izraeli začaly předčasné parlamentní volby, pravice může ještě posílit

Pět a půl milionu izraelských voličů hlasuje o složení příštího parlamentu. Za vítěze předčasných voleb průzkumy označují dosavadní pravicové spojenectví premiéra Benjamina Netanjahua. Hraje se ale o to, jestli si Netanjahu přibere do koalice pravicové radikály, nebo centristické strany.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příznivci dosavadní pravicové vládní koalice Likud Bejtejnu

Příznivci dosavadní pravicové vládní koalice Likud Bejtejnu | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Rozhádané centristické strany zvažovaly, že se spojí, aby vytvořily protiváhu pravici a aby tak Netanhajua přiměly sáhnout právě po nich. To by podporoval izraelský prezident Peres a panuje tu přesvědčení, že v zákulisí tahá tímto směrem za nitky také americký prezident Obama.

Druhu možností totiž je, že Netanjahu vezme do vlády pravicové extremisty z uskupení Židovský domov. Stejně jako se palestinští radikálové odmítají smířit s existencí Izraele, ti židovští odmítají možnost, že by svůj stát měli Palestinci. A strana s takovými názory v izraelské vláda by se snažila definitivně pohřbít mírový proces.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme