V Libanonu vypukly nepokoje v reakci na očekávanou vládu

V Libanonu se mimořádně vyostřila situace kvůli očekávané vládě. Prezident Michel Sulajmán pověřil sestavením kabinetu Nadžíba Míkátího. Toho do premiérské funkce nominoval opoziční tábor. Prozápadní skupiny podporující dosavadního premiéra Harírího proto začaly vyvolávat pouliční násilnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pouliční násilnosti v hlavním městě Bejrútu

Pouliční násilnosti v hlavním městě Bejrútu | Zdroj: ČTK

Pokud Mikátí uspěje se sestavováním vlády, bude to znamenat výrazné posílení vlivu Hizballáhu, za kterým stojí Írán. Právě zmíněná šíitská organizace tvoří jádro protizápadního tábora. Ten měl v dosavadní Harírího vládě menšinové postavení. Některé politické skupiny ale změnily spojence, a koalice kolem Hizballáhu získala těsnou parlamentní většinu.

I když samotný Míkátí je sunnita, Západem podporovaný tábor tvrdí, že moc v zemi přebírá šíitské hnutí Hizballáh, a tedy také Írán, který podporuje opozici. Sunnitští demonstranti proto svého souvěrce Míkátího označují za „zrádného psa".

Podle zpravodaje Českého rozhlasu na Blízkém východě Břetislava Turečka je situace v libanonských ulicích velmi napjatá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v Libanonu přiblížil na Rádiu Česko blízkovýchodní zpravodaj ČRo Břetislav Tureček

„Když to řeknu zjednodušeně, tak opravdu už od rána, ještě než prezident nominoval Míkátího jako eventuálního příštího premiéra, už byly nepokoje. A rozjížděly je nikoliv nějaké extrémistické protizápadní skupiny, ale naopak ten prozápadní tábor, který už od včerejška zapaloval pneumatiky, dělal barikády v ulicích.“

"Dnes dokonce tito lidé napadli televizní štáb stanice Al-Džazíra, zapálili jim auto. Takovýchto incidentů přibývá v Tripolisu na severu země, ve městě Sajdá na jihu i v samotném Bejrútu, kde demonstranti obsadili dálnici, která spojuje centrum libanonské metropole s mezinárodním letištěm.“ V Bejrútu se ozývala i střelba. V dalším plenění se demonstrantům snaží zabránit armáda.

Prozápadní tábor v kabinetu být nechce

Mikátí řekl, že s nabídkou účasti ve vládě osloví všechny proudy v zemi. Dosluhující premiér Harírí už ale prohlásil, že jeho hnutí Mustakbál do ní rozhodně nepůjde.

„Je nutné říct jednu věc: to, že bude premiérem sunnita, bylo jasné po celou dobu, tak jsou nastavená politická pravidla v Libanonu – předsedou vlády je vždycky sunnita, předsedou parlamentu šíitský muslim a prezidentem je křesťan.“

Libanonská armáda se snaží zabránit demonstrantům v dalším plenění | Foto: ČTK/AP

„Ale za stávající situace, kdy se početně rozšířil ten protizápadní tábor, ve kterém je Hizballáh, ale třeba také křesťanské skupiny, tak prostě ten prozápadní tábor říká, že jsou to zrádci, kteří zemi zavedou do područí Íránu,“ vysvětlil Tureček.

Američané už pohrozili, že pokud ve vedení země bude Íránem podporovaný Hizballáh, zastaví Spojené státy hospodářskou pomoc Libanonu.

Celá krize se odvíjí od sporu o vyšetřování šest let staré vraždy Harírího otce Rafíka. Opozice chce objasňování zločinu zmařit a politickými prostředky položila dosavadní vládu.

Břetislav Tureček, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme