Vývoj v syrském konfliktu se obrací ve prospěch režimu, tvrdí Asad

Občanská válka v Sýrii se dostala do bodu zlomu, míní syrský prezident Bašár Asad. Jeho síly prý začínají mít v tři roky trvajícím konfliktu navrch.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Raketa vypálená opozičními vojsky ve městě Muhrada

Raketa vypálená opozičními vojsky ve městě Muhrada | Zdroj: Reuters

Své argumenty opírá Asad o úspěchy vládních jednotek, kterým se podařilo dobít zpět několik měst poblíž libanonské hranice. Celá situace se tak prý začíná obracet ve prospěch vládních sil.

To ale není zcela jednoznačné, protože se otevřela i nová fronta na pobřeží.

Přehrát

00:00 / 00:00

Konfliktu v Sýrii se věnoval Jaromír Marek

Prezident Bašár Asad vystoupil po delší době na půdě univerzity v Damašku, před profesorským sborem a studenty politických věd.

S tvrzeními prezidenta ale syrská opozice nesouhlasí. Podle ní lze stav v Sýrii spíše než bodem obratu označit bodem stagnace. Pokračuje syrský aktivista Chalid Bitar:

„Minimálně šest měsíců, nebo rok, je tady status quo. Podle mě Rusko a Amerika, mocnosti, rozhodly, že zatím ‚budeme dělat konflikt v managementu,‘ místo řešení konfliktu. Vždycky jsme chtěli od celého světa jednu věc, aby byly bezletové zóny a nepoužívala se letadla a bombardování.“

Podle opozice se tak konflikt dostal spíše do slepé uličky. Navíc i současná krize na Ukrajině odpoutává pozornost světa od dění v Sýrii. Tamní konflikt trvá už více než tři roky, stál život více než 150 000 lidí. Miliony obyvatel musely opustit své domovy.

Obě strany se snažily hledat řešení krize letos v Ženevě na konferenci OSN. K žádnému závěru ale opozice a vláda nedospěly.

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme