Začíná židovský svátek sukot

V Izraeli se v noci na dnešek rozeběhl další ze série podzimních židovských svátků. Tentokrát je to sukot. Připomíná přebývání Židů ve stanech během jejich biblického putování pouští po vyvedení z egyptského otroctví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ultraortodoxní žid kontroluje povrch etrogu

Ultraortodoxní žid kontroluje povrch etrogu | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Přípravy na tento spíš veselý svátek mají často svérázná, ale velmi pevná pravidla!

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž Břetislava Turečka o svátku sukot, a to přímo z autentických míst

Prodáváme palmové větve. Lidé si je kupují, aby s nimi během sedmidenního sukotu zastřešili stánek, co si postaví, takzvanou suku. Tam přebývají, jedí a často i spí,“ vysvětluje mi v jeruzalémské ultraortodoxní čtvrti Mea Šearim pětadvacetiletý Rafi.

I jeho hromada větví nejspíš pochází z údolí Jordánu, odkud v posledních dnech vozily tento materiál desítky aut. Haldou listů z datlových palem se mezitím prohrabují zákazníci.

„Musíte skrz takovou střechu vidět na nebe. Má být z přírodního materiálu, může to být i třeba rákosí. A musí více světla zadržet, než propustit. Jedna palmová větev stojí pět šekelů, každý kupuje podle toho, jak velkou má suku. Já třeba budu potřebovat třicet větví!“

Rafi dá tedy jenom za střechu skoro 800 korun. Pak už záleží, jestli suku postaví na balkóně, nebo je bohatší a koupí celou novou konstrukci a bočnice stánku někam do zahrady.

Úloha etrogu

K sukotu ale patří i další rituální předměty. Asi největší pozornost teď židé kolem mě věnují výběru etrogu. Tedy jakéhosi citronku, který budou v následujících dnech používat při modlitbách.

„Celkem používáme čtyři věci, takzvané čtyři druhy. Co se ale etrogu týká, ten musí být naprosto neporušený a čistý. Podle bible je to plod božského stromu. Lidé si proto etrogy někdy kontrolují i zvětšovacím sklem, než je koupí!“ To už je zase chasidský žid pan Šaul, který mě zasvěcuje do svého sortimentu.

A kolik tedy jeden takový citrusový plod stojí? „Když je opravdu parádní, může to být i 200 dolarů! Já je ale mám po padesáti šekelech, to je asi 13 dolarů. Klidně ale může stát i 500 dolarů,“trumfují se kolemjdoucí.

Všichni mezitím spěchají s nákupy domů, aby to stihli do západu slunce. Čtvrtek už většina z nich stráví pod sukou!

Milan Kopp, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme