Západ mění přístup k syrským rebelům. USA pomáhají s výcvikem, EU upravila zbrojní embargo

Spojené státy pomáhají s výcvikem syrských rebelů na základně v nejmenované blízkovýchodní zemi. S odvoláním na zákulisní informace amerických činitelů to píše deník New York Times. Evropské unie dnes zase ohlásila změnu zbrojního embarga vůči Sýrii. Pomoci má hlavně ozbrojeným povstalcům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bojovník z jednotky Svobodné syrské armády

Bojovník z jednotky Svobodné syrské armády | Zdroj: Reuters

Západ výrazně mění přístup k ozbrojeným rebelům v Sýrii. Zatímco donedávna Američané i Evropská unie tvrdili, že vojenská asistence povstalcům nepřipadá v úvahu, dnešní den přinesl několik zpráv, které naopak ukazují daleko benevolentnější přístup v této věci.

Deník New York Times dnes například uvedl, že Američané začali pomáhat s výcvikem syrských rebelů. Je to vůbec poprvé, co taková informace otevřeně vychází najevo.

Přehrát

00:00 / 00:00

K tématu více přinesl blízkovýchodní zpravodaj ČRo Břetislav Tureček

Oficiálně mezitím Spojené státy povstalcům slibují materiální dodávky, ale ne přímo zbraně. Pomoc má zahrnovat auta, vysílačky, přístroje pro noční vidění a podobně.

Zároveň chtějí Američané uvolnit řádově desítky milionů dolarů na dodávky humanitárního materiálu, aby si prozápadní rebelové získali oblibu obyvatelstva na dobytých územích, kde jim konkurují radikální islamisté. Ti totiž mají více peněz i více zbraní. Americký ministr zahraničí John Kerry o tom dnes mluvil se šéfem syrské opozice Ahmadem Muázem Chatíbem.

Evropské unie v průběhu dne zase ohlásila změnu zbrojního embarga vůči Sýrii. Unie z restrikcí vyňala určité dodávky směřující rebelům. Nemá jít přímo o smrtící zbraně, ale například o pancéřovaná vozidla a různé technické prostředky.

Ke zbrojním dodávkám se přitom otevřeně nehlásí žádná západní země. Už dříve ale vyšlo najevo, že Američané a v pozadí také Izraelci dohlížejí na to, jaká výzbroj k rebelům putuje z jiných zemí. Většinou jde o zbraně placené Saúdskou Arábií a Katarem.

Mezinárodním spojencům syrské opozice, takzvaným Přátelům Sýrie, se naopak nelíbí zbrojní podpora, kterou některé země poskytují syrské vládě. Z jejich jednání v Římě vyplynulo, že takovéto dodávky zbraní musejí přestat.

Břetislav Tureček, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme