Zničující požár na severu Izraele asi zavinila nedbalost

Příčinou rozsáhlého požáru, který už třetí den ohrožuje sever Izraele, byla nejspíš nedbalost. Policie vyšetřuje dva mladíky, kteří si v lese rozdělali oheň a pak ho asi špatně uhasili. Plameny už zničily 50 kilometrů čtverečních a na pět miliónů stromů. V posledních hodinách šíření požáru výrazně zbrzdil zásah zahraničních hasicích letadel. Přesto dál existuje nejméně pět nebezpečných ohnisek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lesní požár v Izraeli.

Lesní požár v Izraeli. | Foto: AFP

Ani teroristé, ani Arabové, kteří pálili odpadky na ilegální skládce. Policie předpokládá, že požár nechtěně způsobili obyvatelé drúzské vesnice Usfíja. Právě ta přitom patřila v uplynulých dvou dnech k nejohroženějším.

Do hašení se zapojilo už 22 letadel a vrtulníků ze zahraničí. Nad hořící oblastí shazovaly vodu tak často, že někteří piloti mluvili o riziku srážky. Další stroje se ale ještě očekávají.

I když se zdá, že to nejhorší mají Izraelci za sebou, úřady nepolevují. V neděli má mít vláda krizové zasedání přímo v Haifě. Zabývat se nebude jen požárem, ale také třeba osudem stovek lidí, kterým shořely domovy.

Břetislav Tureček, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme