Cimrman se podívá za oceán. Anglický soubor představí tvorbu českého génia v USA a Kanadě

Havel, Jágr, Cimrman. Že fiktivní génius bezpochyby patří mezi česká jména, která by měli znát i v zahraničí, věří herci divadelního souboru Cimrman English Theatre. V dubnu proto vyrážejí „šířit Cimrmanova slova“ do Severní Ameriky. Teď ještě v rámci kampaně sbírají peníze na letenky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotografie ze hry The Stand In (Záskok)

Fotografie ze hry The Stand In (Záskok) | Foto: Žižkovské divadlo Járy Cimrmana

„Cimrman je fiktivní postava českého génia, který žil na přelomu 19. a 20. století. Žije v srdcích všech Čechů - jen se zeptejte nejbližšího z nich!“ láká soubor na stránkách kampaně, v rámci níž už vybrali více než polovinu stanovených financí.

Turné má za cíl představit fenomén české kultury americké veřejnosti a místních krajanům a zároveň ukázat světu, že byl Jára Cimrman opravdový světoběžník. Podle spolutvůrce Cimrmanovy postavy Zdeňka Svěráka byl Cimrman za mořem znám především jako elektrotechnik.

„Na první návštěvu ho pozval Thomas Alva Edison. Při té příležitosti Cimrman zdokonalil jeho žárovku tím, že ji obdařil takzvaným pupíkem na objímce. Na druhou návštěvu ho pak pozval Nikola Tesla. Tehdy mu Cimrman poradil, aby se soustředil na elektromobil. Ale jako dramatik je v Americe málo známý, zná ho jen česká menšina,“ vysvětluje Svěrák.

Co by na Cimrmanovu cestu do Ameriky řekl Ladislav Smojlak, další z autorů Cimrmanových her, ví Svěrák jistě: „Láďa by byl štěstím bez sebe a chtěl by jet do Ameriky taky.“ Smoljak byl hercem, režisérem a scenáristou Divadla Járy Cimrmana. Zemřel v roce 2010 na rakovinu.

Zatím je naplánováno pět vystoupení v New Yorku, Washingtonu DC a kanadském Torontu. Vstupenky na tato představení jsou neprodejné, hosté dostanou své pozvánky od Českých center nebo Ministerstva zahraničí. K Cimrmanově cestě po Severní Americe se přidá i Smoljakův syn David a zpravodajka Českého rozhlasu Lenka Kabrhelová.

Cimrman English Theatre je pražský divadelní soubor složený z herců anglického nebo amerického původu. Jejich repertoár se soustředí výhradně na hry Járy Cimrmana. Na domovské scéně Žižkovského divadla vystupují s anglickými verzemi her Záskok a Dobytí severního pólu. Za překladem her stojí Emilia Machalová, Hana Svěráková-Jelínková a Brian Stewart, který představení režíruje a zároveň v nich účinkuje.

Více o turné po Severní Americe najdete na webových stránkách Cimrman in America nebo na faceboovém profilu souboru.

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme