Divadlo Járy Cimrmana křtí kolekci všech her na CD

V Praze se dnes křtí CD divadelních her Divadla Járy Cimrmana. Komplet her autorské dvojice Zdeněka Svěráka a Ladislava Smoljaka přináší ucelenou tvorbu úspěšné éry tohoto slavného divadla. Kolekce CD nese název ‘Divadlo Járy Cimrmana, všech 15 her a texty, na které se nedostalo‘.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Divadlo Járy Cimrmana - České nebe

Divadlo Járy Cimrmana - České nebe | Foto: Kateřina Scheuflerová

Divadlo Járy Cimrmana tvoří a funguje už od roku 1967, kdy vznikla první autorská inscenace s názvem Akt. Tou také začíná kompletní soubor na CD nosičích, který končí poslední hrou České nebe.

„Je to nádherné, že hrajeme celých 43 let. Navíc i po tom, co odešel Láďa Smoljak, hrajeme dál. A diváci jsou nadšeni a tleskají Čepelkovi, který ho zaskakuje v některých rolích. Je to nádhera,“ řekl na Rádiu Česko herec a manažer Divadla Járy Cimrmana Václav Kotek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novém kompletu CD her Divadla Járy Cimrmana jsme si na Rádiu Česko povídali s hercem, členem a manažerem souboru Václavem Kotkem.

Kotek účinkuje v mnoha autorských inscenací počínaje Vraždami v salónním kupé až po České nebe. Ale, jak uvedl, k srdci mu velmi přirostla Hospoda na mýtince.

„Ale samozřejmě ty hry mají takové sinusoidy, takové vrcholy. Začalo to Aktem, pak je tam ta Hospoda, pak je tam třeba Cimrman v říši hudby či Záskok, teď je to České nebe. Těch krásných her je hodně. A já mám vždycky problém se roli naučit. S Českým nebem jsem se hodně trápil, ale ty moje ostatní malé roličky jsou tak jednoduché, že to miluji,“ řekl.

Texty, na které se nedostalo

Na novém CD boxu najdou posluchači nejen všech 15 divadelních her, ale k tomu ještě také dvě CD textů, na které se takzvaně nedostalo. Podle Kotka tam posluchači najdou například první díl hry Posel z Liptákova, která má dvě části, a na oficiální CD se vešla jen druhá polovina.

„A pak jsou tam takové věci, které jsou ucelené, ale jsou vystřihnuté. Třeba kdysi byly gramodesky kratší a nevešlo se tam všechno, takže to, co je opomenuto, je tam vloženo. Je tam téměř úplně všechno, co hry obsahují,“ přiblížil.

I když se jednotlivé hry dají sehnat také na DVD, divadlo se rozhodlo souborné dílo inscenací uveřejnit v audio podobě. Podle Kotka je důvodem to, že humor her je poslouchatelný i bez vizuálního vjemu.

„Co mám kamarády a známé, všichni to mají rádi na CD, protože to poslouchají například v autě při dlouhých cestách. Ale na DVD je to k sehnání, tak si každý vybere,“ vysvětlil.

Tomáš Pavlíček, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme