Londýnské divadlo Globe chce odehrát Hamleta v každé zemi světa

Každou zemi na světě hodlají s představením Hamleta během příštích dvou let navštívit členové souboru Shakespearova divadla Globe. Ambiciózní projekt odstartoval v Londýně právě dnes, kdy si svět připomíná 450 let od narození slavného básníka a dramatika.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Divadlo Globe-Londýn

Divadlo Globe-Londýn | Foto: Jiří Hubička | Zdroj: Český rozhlas

Dvanáct herců a čtyři členové jevištního personálu k přesunům po zeměkouli použijí vlak, letadlo, džípy i plachetnici.

Kralevic dánský se podívá opravdu do všech zemí světa, nejen do hlavních měst a nejen do klasických kamenných divadel. Bude se hrát na náměstích, na plážích, v dánském Elsinoru, mrazu severonorského Tromsö stejně jako vedru tichomořských ostrovů a Střední Ameriky.

Podle šéfproducenta Toma Birda se nedělaly žádné bezpečnostní nebo politické kompromisy. „Už na začátku příprav jsme se rozhodli, že se budeme držet svého dlouhodobého pocitu být inkluzivní a nikoli exkluzivní,“ říká a doplňuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

O Hamletově světovém turné, které podniknou herci londýnského divadla Globe, informoval zahraniční zpravodaj ČRo Jiří Hošek

„Tím pádem všechny země světa znamenají všechny země světa. Nepřišlo nám správné ze seznamu někoho vyřadit a říct, tam nepojedeme z toho a toho důvodu. Hlavně kudy vést onu pomyslnou linii?!“

Hamlet má proto zavítat i třeba do Somálska, do Afghánistánu, ale taky do Severní Koreje, což třeba organizaci Amnesty International nepřipadá správné.

Po dobu dvou let bude po svět kočovat 12 herců a 4 členové jevištního personálu divadla Globe. Povezou s sebou minimalistickou přenosnou scénu, která se vejde do několika malých kovových krabic, takže celá divadelní expedice nepotřebuje ani nákladní auto.

Herecký soubor odráží národnostní pestrost britské společnosti, a tak roli Hamleta budou alternovat černošský herec původem z Nigérie Ladi Emeruwa s muslimem z východního Londýna Naeemem Hayatem.

Herci londýnského divadla Globe budou dva roky objíždět svět s Shakespearovým Hamletem. Chtějí tak připomenout 450. výročí narození slavného dramatika | Foto: Jiří Hošek

Dále budou po světě jezdit i herečka z Hongkongu nebo novozélandský maorský herec. Teď všechny děsí ani ne tak tréma, jako strach z vízových povinností, spousty očkování a podobné logistické záludnosti.

Na diváky zas čeká jazyková bariéra, protože hrát se bude jen v angličtině. Počítá se však s univerzální srozumitelností Hamleta, se znalostí děje. I proto se pro turné vybralo právě toto Shakespearovo drama.

Kde to technicky půjde, pomůže titulkové zařízení, kde ale nepoběží doslovný překlad, jen určité svodky jednotlivých bloků. Půjde navíc o kratší, odlehčené nastudování dlouhé asi 2 hodiny a 40 minut.

Známý neznámý William Shakespeare. Od narození dramatika uplynulo 450 let

Číst článek

„Náš Hamlet je vtipný, je v něm radost… Je to pokus uniknout neurotickému Hamletovi. Nezapomínejme, že Hamlet byl napsaný dávno před Freudem. Hamlet byl nade všechno ostatní génius jazyka a porozumění. Takže je to oslava téhle části Hamleta,“ prozrazuje umělecký ředitel divadla Globe, Dominic Dromgoole.

V některých destinacích chce Globe požádat o pomoc místní herecké kolegy, kteří by v kratičkých pauzách obecenstvu měli děj v jazyce domorodců vysvětlovat.

William Shakespeare | Foto: Český rozhlas

Jiří Hošek, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme