Moravské divadlo v Olomouci uvede operu Evžen Oněgin

Ruskou operní klasiku Evžen Oněgin od Petra Iljiče Čajkovského dnes po devatenácti letech uvede Moravské divadlo v Olomouci. Premiéru bude mít večer od sedmi hodin večer. Opera bude v ruském originále s českými titulky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jeviště

Jeviště | Foto: Tomáš Adamec

Herec Filip Tůma upozornil, že zazpívat titulní postavu Oněgina není jednoduché. „V prvních dvou dějství tam nemá až tak vážné zpívání, ale třetí dějství si opravdu zazpívá s chutí. Je proto důležité si rozvrhnout síly, aby člověk na závěr už jen nechrčel,“ poznamenal Tůma.

Připomněl, že Oněgin je velmi emotivní. „On miluje, nemiluje. Hlavně ve třetím dějství, když chce Taťánu, která ho vlastně už nechce, tak je to ohromně vypjaté,“ dodal Filip Tůma.

Opera je inspirována intimně laděným stejnojmenným Puškinovým veršovaným románem. Odehrává se na ruském venkově a později v Petrohradě. Ve shodě s Puškinem je hlavní postavou znuděný Evžen Oněgin, do nějž se zamiluje Taťána, která je naopak plná ideálů a iluzí o romantické lásce.

Za příběhem o neopětované lásce Taťány k Oněginovi se však skrývá něco více – je to téma lidské osamělosti, konfliktní vztah individuality a uniformity, vysněných ideálů a pozdější rezignace.

Radoslava Kvasničková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme