Státní operu čeká po 45 letech rekonstrukce, začít by měla v létě 2016

Jednu z nejvyhledávanějších divadelních budov ve střední Evropě - pražskou Státní operu - čeká zásadní oprava. Původně měla začít před dvěma roky v létě, pak loni a dnes by ministerstvo kultury mělo oznámit, že ji spustí v létě roku 2016.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Státní opera Praha

Státní opera Praha | Foto: Národní divadlo

Do Státní opery se chodí na plesy, na předávání televizních i hudebních cen a hlavně sem diváci přicházejí už více než 120 let kvůli baletu a opeře.

Když v lednu roku 2011 upozornil Český rozhlas na to, že do divadla zatéká, že ze stropu u šaten odpadávají kusy omítky, a doložil to fotografiemi, začalo se hlasitě mluvit o tom, že slavný památkově chráněný divadelní dům potřebuje opravit. A to hlavně rozvody, točnu i zázemí pro umělce v sousední provozní budově.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pražskou Státní operu čeká po 45 letech zásadní rekonstrukce, začít by měla v létě roku 2016. Detaily zjišťovala Michaela Vetešková

V té době někdejší ministr kultury Jiří Besser začal rekonstrukci a její financování plánovat.

„Jedná se tam o investice, o rekonstrukci jeviště a orchestřiště, to všechno je potřeba udělat. Není možné to dělat souběžně,“ řekl tehdy Besser.

Loni a předloni se modernizace dočkal světelný park a zvuková aparatura. S nynějšími stavebními úpravami by se mohlo začít v létě roku 2016.

Opravit vzácnou výzdobu interiéru, vybudovat moderní točnu a popřípadě i budovu zateplit by mohlo trvat dva roky. Ze státního rozpočtu by na to mohlo být vyčleněno až 700 milionů korun.

„Takový je plán. Termín napjatý, ale realistiký. Oprava by se měla hradit z fondu Národní kulturní poklad,“ dodal Jan Burian, ředitel pražského Národního divadla, jehož je Státní opera součástí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O opravě Státní opery mluvil v Ranním interview Radiožurnálu ředitel pražského Národního divadla Jan Burian

Oprava podle něj nemůže probíhat za plného provozu, proto teď vedení první české scény hledá řešení, kde budou soubory opery a baletu vystupovat.

„Kromě zahraničních zájezdů bychom chtěli využít i sály v Praze. Větší inscenace bychom mohli hrát v Kongresovém centru, chtěli bychom uvést některé koncerty v sídle České filharmonie v Rudolfinu, budeme jednat i se Žofínem,“ potvrdil Jan Burian.

Do budovy Státní opery Praha zatéká | Foto: Pavel Farkaš

Michaela Vetešková, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme