Audit příjmů Babiše nesedí s jeho majetkovým přiznáním. Liší se o desítky milionů

Příjmy vicepremiéra a lídra hnutí ANO Andreje Babiše, které byly předmětem auditu, nesedí s příjmy, které šéf státní kasy uvedl v majetkových přiznáních pro sněmovnu. Jak zjistil Zpravodajský web Českého rozhlasu, rozdíl činí desítky milionů korun. Za porušení povinnosti uvést „přesné, pravdivé a úplné“ oznámení o majetku, kterou politikům ukládá zákon o střetu zájmů, hrozí pokuta až 50 000 korun. Andrej Babiš rozpor mezi jednotlivými dokumenty odmítá, audit podle něho řešil jen vybrané položky.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Zatímco v majetkových přiznáních Andrej Babiš uvedl, že za rok 2014 vydělal 201 milionů korun (po zdanění, bez výnosů z dluhopisů), podle auditu to bylo 175 milionů korun. V dokumentech pro Poslaneckou sněmovnu tak přiznal o 26 milionů více než v auditu, který vychází z jeho daňových přiznání.

Příjem a kontrolu majetkových přiznání má ve sněmovně na starosti mandátový a imunitní výbor. Ten se však zabývá spíše formálními nedostatky. „Není v naší kompetenci řešit obsahovou stránku majetkových přiznání, nemáme k tomu ani prostředky,“ uvedl místopředseda výboru Martin Plíšek z TOP 09.

Inventura Babišových výroků: Vydělal jsem 1,5 miliardy čistého. A pak ještě miliardu padesát

Číst článek

Pokud však členové výboru nějaké nesrovnalosti zjistí, například z veřejných zdrojů, obrací se podle Plíška na příslušný úřad v místě trvalého bydliště toho, kdo majetkové přiznání chybně vyplnil. „Podnět může podat kdokoli. Úřad pak zahájí přestupkové řízení,“ doplnil poslanec. V něm dotyčnému hrozí pokuta až 50 000 korun.

Nejasnosti provází také příjmy uvedené v majetkovém přiznání za rok 2015. Celkově zde Babiš uvádí příjmy ve výši 48 milionů korun. Z přehledu ale nelze vyčíst, které z nich jsou po zdanění či které se nedaní. Podle auditu si měl Babiš za daný rok přijít na 22 milionů čistých příjmů. Této sumě se v dokumentech dostupných ve sněmovně nejvíce blíží příjem „výnosy z půjčky“ ve výši 22,5 milionu korun.

Babiš: Audit neřeší všechny moje příjmy

Zpravodajský web Českého rozhlasu se proto s žádostí o vysvětlení obrátil přímo na Andreje Babiše. „Všechny příjmy, které byly předmětem auditu a které se týkají let, kdy jsem podával majetkové přiznání, byly v majetkovém přiznání samozřejmě uvedeny,“ uvedl ministr financí v sms.

„Smyslem auditu bylo ukázat, že jsem dosáhl příjmů, které významně převyšovaly částku na pořízení dluhopisů. Auditoři proto kompletně ověřili největší transakce. Ne tedy každý příjem. “

Andrej Babiš (Vicepremiér a předseda hnutí ANO)

Jeho vyjádření však nemá opačnou platnost. V majetkovém přiznání za rok 2015 uvádí také například výnosy z prodeje nemovitostí ve výši 23,6 milionu korun. Ty ale zřejmě ministr financí danit nemusel, nezahrnul je proto ani do auditovaného přehledu. V něm jako nedaňové příjmy totiž uvedl pouze prodej akcií společností Afeed, Afeed CZ a Profrost v letech 2009 až 2011 za asi 748 milionů korun.

Cílem auditu však podle šéfa hnutí ANO nebylo prověřit všechny jeho příjmy. Primárně měl doložit, že v roce 2013 měl na nákup první várky dluhopisů v hodnotě 1,25 miliardy korun dostatek peněz. (O rok později přikoupil ještě dluhopisy za dalších 230 milionů).

„Smyslem auditu bylo ukázat, že jsem dosáhl příjmů, které významně převyšovaly částku na pořízení dluhopisů. Auditoři proto kompletně ověřili největší transakce. Ne tedy každý příjem. Znáte jiného evropského politika, který ukázal daňová přiznání za posledních 20 let?“ reagoval dále Babiš.

Rozpor v příjmech

Závěry auditorů z firem EY a PWC potvrdily, že si do klíčového roku 2013 Babiš vydělal 1,3 miliardy korun po zdanění. Další peníze měl v této době z prodeje akcií zmíněných společností (748 milionů).

Korunové dluhopisy dál dělí vládu. Babišovi úředníci musí vysvětlovat, opakuje Sobotka

Číst článek

Celkem si tak podle auditu do roku 2015 po zdanění vydělal zhruba 1,503 miliardy korun. Další nedaněné peníze získal v posledních dvou auditovaných letech z výnosů z korunových dluhopisů, a to 166 milionů korun. Celkově si tak od roku 1996 do 2015 přišel na 2,4 miliardy korun.

Původně přitom Babiš v lednu rozhovoru pro Deník.cz uvedl, že od roku 1993 do 2015 měl čistý příjem 1,526 miliardy korun. To záhy rozporoval server Echo24. Upozornil, že podle majetkových přiznání nemohl mít na nákup korunových dluhopisů dostatek peněz.

Pokud se totiž sečtou Babišovy příjmy, které přiznal v letech 2014 a 2015 v majetkových přiznáních (tj. 415 milionů včetně výnosů z dluhopisů) a odečtou se od této sumy, vyjde, že v roce 2013 měl k dispozici „pouze“ 1,1 miliardy korun.

Korunové dluhopisy na vládě
Korunové dluhopisy byly v pondělí také jedním z témat koaliční rady vlády. Premiér Bohuslav Sobotka se na jednání lídrů ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL znovu ptal, jak finanční správa prověřila zdanění výnosů z těchto obligací. Podle sněmovního rozpočtového výboru existují podezření, že při emisích dluhopisů mohli někteří emitenti a jejich vlastníci zneužít daňové zákony. Babiš diskusi o dluhopisech už dříve odmítl a koaličním partnerům poslal vysvětlující dopis.

Audit na objednávku

Andrej Babiš proto přišel s vysvětlením, že měl ještě další nedaněné příjmy, které v majetkových přiznáních neuvedl. Potvrdila to také v pátek vydaná zpráva auditorů, která vznikla na jeho objednávku. Kritizuje ji například analytička Echo24 Lenka Zlámalová. „Nejde o žádný audit, je to jakési zjištění příjmů. Ve mně to spíš vyvolává další pochybnosti,“ řekla v sobotu pro Český rozhlas Plus.

Zlámalová navíc upozornila, že Komise pro cenné papíry v USA udělila loni na podzim poradenské společnosti EY pokutu přes devět milionů dolarů za nadstandardní vztahy s klienty. „Jsou to auditoři Agrofertu. Bývalý a současný auditor Agrofertu. Pokud chcete skutečně nezávislý audit vašich příjmů, tak toho auditora musí objednat někdo jiný,“ dodala.

Kristýna Guryčová, Jana Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme