Fatální chyba na české klinice. Dvěma ženám při umělém oplodnění zaměnili embrya

Na jedné z českých reprodukčních klinik vyměnili embrya dvěma ženám, které šly na umělé oplodnění. Jedná se o první případ v Česku. Informaci potvrdila Českému rozhlasu mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Lucie Přinesdomová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Embryo v raném stádiu

Embryo v raném stádiu | Foto: E.C.Raff, R.A.Raff

Ústav pro kontrolu léčiv o chybě informovalo samo vedení kliniky. „Ústav neprodleně poté provedl ve zdravotnickém zařízení inspekci. To šetření jako takové i nadále pokračuje,“ vysvětlila Přinesdomová.

Za záměnu embryí může podle Blesku.cz pravděpodobně lidská chyba. „Můžeme říci, že na základě těch informací, které jsme doposud získali, vše nasvědčuje tomu, že se nejedná o systémovou chybu zdravotnického zařízení, ale o chybu jednotlivce,“ dodala Přinesdomová.

Událost se stala podle Blesku v průběhu roku 2016. Detaily o tom, na jaké klinice k záměně došlo, ani bližší informace k případu zatím neznáme.

'Je možné, že jste byla oplodněna spermií jiného muže,' zní z nizozemské kliniky. Pochybení se týká 26 žen

Číst článek

Pokud ženy děti donosí a porodí, stanou se podle občanského zákoníku matkami těchto dětí. Obě ženy se zaměněnými embryi se ale po porodu můžou dohodnout, že si své genetické děti vzájemně osvojí. V takovém případě o tom rozhodne soud.

Kontrola, která má mimo jiné ukázat, jestli takový záměn nebylo více, ještě pokračuje. Proto se podle mluvčí nedá říci, zda a případně jak vysoké sankce klinice hrozí. Státní ústav pro kontrolu léčiv, který se o chybě dozvěděl v polovině prosince loňského roku, kliniku kontroluje z hlediska dodržování zákona o lidských tkáních a buňkách.

Chyba ve výnosném byznysu

Z asistované reprodukce se podle kritiků stal v Česku výnosný byznys. Podniká v něm i fond Hartenberg, který spravuje peníze vicepremiéra a šéfa ANO Andreje Babiše. Oborem podle některých informací protečou ročně až čtyři miliardy korun. Náklady z veřejného zdravotního pojištění dosahují stovek milionů korun.

Ročně se v Česku narodí přes 5000 dětí s pomocí asistované reprodukce, v české populaci jich je již přes 100 000. Další tisíce dětí počatých na českých klinikách žije v zahraničí.

K záměně embryí došlo v České republice poprvé, k záměně dětí už ale došlo. V prosinci 2006 zdravotníci v třebíčské porodnici zaměnili dva novorozence krátce po tom, co přišli na svět. Na záměnu se přišlo zhruba za tři čtvrtě roku. Rodiny se poté dohodly, že si své děti vzájemně osvojí. Po roce se pak obě dcery dostaly zpátky ke svým vlastním rodičům.

Případ záměny embryí se pak objevil například v roce 2009 ve Spojených státech. Tehdy 40letá Carolyn Savageová kvůli chybě kliniky odnosila a porodila dítě, které nakonec předala jeho biologickým rodičům. O chybě ji informovala klinika měsíc po oplodnění, přesto se rozhodla dítě donosit.

Tomáš Bystrý, Václav Rokyta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme