O zavřených hospodách máme přehled. Co řekl Babiš, je blbost, tvrdí pivovarník Bernard

ROZHOVOR. Stanislav Bernard, majitel Rodinného pivovaru Bernard, tvrdí, že pivovary mají velmi dobrý přehled o trhu. "Každý obchodník má svou oblast a ví, kolik hospod mu zavřelo," vysvětlil Zpravodajskému webu Českého rozhlasu. Výrok ministra financí Andreje Babiše (ANO), že pivovary EET nepodpořily, označil za blbost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stanislav Bernard

Stanislav Bernard | Foto: Adam Kebrt | Zdroj: Český rozhlas

Babiš se s pivovary rozchází v odpovědi na otázku, kolik hospod v Česku skončilo od 1. prosince 2016. Právě tehdy správci daní naostro spustili elektronickou evidenci tržeb (EET). Zatímco ministr mluví o 104 hospodách, pivovary, jak v anketě zjistil Zpravodajský web Českého rozhlasu, mluví o čtyřnásobku.

"V listopadu, v prosinci zavřelo pár hospod. Teď se to myslím uklidnilo. A čekáme, co udělají hospody, až se budou otvírat zahrádky," říká Bernard k dalšímu vývoji.

Jakým způsobem jste došli k údaji o zavřených hospodách?

Od našich obchodníků. Každý obchodník má svou oblast a ví, kolik hospod mu zavřelo. A když se to spočítá, tak to bylo těch 70 až 75 hospod. Víte, my ale nemůžeme tušit, kolik z těch hospod zavřelo finálně, definitivně, nebo jenom přerušily činnost a začnou s nějakou jinou. To netuším.

Není možné, že jenom změnili dodavatele?

Ne, nebavíme se o tom, že někdo skončil s námi, bavíme se o tom, že skončil nebo že zavřel.

Je možné, že v některých hospodách, do kterých jste dodávali pivo a zavřeli, točili i jiné pivo než vaše?

Možné to je. Ale nemám v tomto ohledu přehled.

Ministr financí v souvislosti s otázkou počtu zavřených hospod prohlásil: „Místo toho, aby pivovary nějakou lepší cenovou politikou podpořily EET, tak některé mají miliardové zisky a v podstatě se k tomu staví způsobem, že některé kasírují dopředu, takže ten trh je velice nestandardní.“ Co na to říkáte vy jako majitel pivovaru?

Napadá mě jenom jediné - tak, jak to podal, je to blbost. Vůbec ta představa, že zavedení EET budou sanovat pivovary... Proč? Je to přece role státu, který chce, aby se vybíraly daně. A jestliže zvolil nástroj elektronické evidence tržeb, je logické, že věci s tím spojené by si měl stát vzít nějakým způsobem na starost. Určitě není pravda, že by pivovary nepomáhaly hospodám.

Nejvíc hospod zavřelo v listopadu
Obchodní ředitel pivovaru Bernard Zdeněk Šípek si myslí, že nejvíc hospod zavřelo už v listopadu, tedy ještě před zavedením EET. „V prosinci už jich moc nezavřelo. Myslím si, že první vlna zavírání po zavedení elektronické evidence tržeb přijde z jara a další až po sezoně, kdy si majitelé vyhodnotí rok podnikání.“ Ve všech 70 zavřených restauracích, které zmínil v anketě, byl pivovar Bernard výhradním dodavatelem. „Je možné, že na jednom kohoutu tam byla konkurence, ale ty hospody byly naše,“ řekl.

Naopak. Ve spoustě případů jsme hledali takového dodavatele EET, aby si každá hospoda mohla zvolit zařízení řekněme podle své velikosti a potřeb. Aby nemusela nakupovat zbytečně drahé zařízení, protože koupíte zařízení za desítky tisíc korun a koupíte zařízení v řádu tisíců korun. Pak jsme samozřejmě ještě od toho vyjednali velké slevy a celou řadu dalších pomocí hospodám. Takže není pravda, že by se pivovary na to vykašlaly a že by všechno nechaly na hospodách. Nevím, kde pan Babiš tuhle informaci vzal.

Celý ten obor je už spoustu let obrovsky konkurenční. A v rámci téhle obrovské konkurence - přetahování se o hospody - pivovary nabízejí hospodám předem zadem všechny možné benefity. Nabízejí jim peníze za změnu značky piva, nabízejí jim slevy na pivu, není dneska výjimkou, že na každé tři zaplacené sudy je jeden sud piva zdarma, za každé čtyři, za každých pět. To jsou obrovské slevy.

V rámci konkurenčního boje přinášejí hospodám spousty a spousty slev, spousty finančních pobídek, benefitů a tak dále. Bez ohledu na EET. Nehledě na to, že při zavedení EET pivovary v rámci obrovského konkurenčního boje hospodám nabízely první poslední. Takže mi přijde, že ta jeho informace (Babiše, pozn. red.) je nesprávná a nepravdivá.

Máte informaci, že i ostatní pivovary takhle pomáhaly hospodám s EET?

Samozřejmě. Víme to od našich obchodníků. A když se třeba jedná o nové hospodě, tak hospodští vždycky dostávají nabídky od řady pivovarů. Takže to víme prokazatelně.

Chtěl bych k tomu říct ještě dvě věci. EET se nějakým způsobem zavedlo, nemá smysl se o tom bavit donekonečna. Nechci to ani hodnotit, ani se k tomu nějakým způsobem vyjadřovat. Nicméně došlo ke snížení DPH z 21 na 15 procent. Tady jsem přesvědčen, že to snížení mělo být větší, aby to nějakým způsobem kompenzovalo finanční náročnost, která nastane v tom oboru.

Nezavřelo 104 hospod, ale víc než 420, tvrdí pivovary. Čísla jsou průkazná, stojí si za svým Babiš

Číst článek

A druhá věc, na kterou se už v podstatě zapomnělo. V rámci krize tehdejší ministr financí Eduard Janota (nestraník za ODS) zvýšil dočasně spotřební daň z piva jako dočasné protikrizové opatření. Zvýšení tehdy bylo o třetinu, o 33 procent. Od té doby, a tak to s daněmi bývá, se o tom přestalo mluvit, na to téma se víceméně zapomnělo a daň je neustále vyšší. Toto je další moment, který je k řešení, že by se měla spotřební daň upravit směrem dolů. Dneska ekonomika roste a o tomhle nikdo nemluví.

Takže, když to shrnu: nevím, odkud pan Babiš vzal tyhle pohledy, tyhle informace, ale prostě nejsou správné. Pivovary už z logiky věci v rámci obrovského konkurenčního boje se předbíhají a nabízejí hospodským první poslední. Tohle je realita na trhu. Samozřejmě řada hospod uzavřela a já doufám, že už tohle pomine a že trh se nějakým způsobem stabilizuje, protože trh gastronomický bude zažívat těžké časy i v souvislosti se zákazem kouření. Nehodnotím zákaz kouření, jenom hovořím o tom, že dopad na gastronomii tady je a bude.

Petr Jadrný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme