Padlí policisté nový památník nemají roky, jeho příprava se dál protahuje

Policisté, kteří zemřeli ve službě, dál nemají v budově Policejního prezidia své pietní místo. A pár měsíců ho tam nejspíš ještě mít nebudou. Na starý památník nesmělo vedení policie kvůli autorským právům dopisovat jména policistů padlých po roce 2009. A příprava nového pietního místa vázne. Původně mělo vzniknout ještě vloni, na začátku letošního roku ale Policejní prezidium přiznalo, že se stále neví ani to, jak bude nový památník vypadat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odjezd českých policistů do Maďarska

Odjezd českých policistů do Maďarska | Foto: Filip Jandourek

Roky to nikdo neřešil. Ve vstupní hale Policejního prezidia byla ještě vloni mohutná pamětní deska, na níž byla zaznamenána jména policistů, kteří zemřeli ve službě od vzniku Policie ČR. Od roku 2009 na ní však nová jména padlých nepřibývala.

Když na to na začátku loňského roku média upozornila, přispěchalo vedení policie s vysvětlením: firma, která pro nás desku před téměř dvaceti lety vyrobila, už neexistuje, případný zásah do jejího díla by proto mohl porušit její autorská práva.

V té době se zároveň rozjížděla rekonstrukce prezidia, a tak policejní šéfové slíbili, že do konce roku 2016 právě v rámci velkých oprav nechají ve vestibulu nové pietní místo vytvořit. Stará deska mezi tím zmizela do Muzea policie ČR.

Sliby - chyby

Jak ale nedávno upozornil server Aktuálně.cz, policie nový památník ve vstupní hale zbudovat nestihla. „Rekonstrukci hlavního vchodu plánujeme do konce ledna 2017,“ řekla serveru před měsícem mluvčí policejního prezidia Ivana Nguyenová.

Zpravodajský web Českého rozhlasu teď ale zjistil, že vznik nové pamětní desky zůstává i dál v nedohlednu. Vedení policie zatím ani neví, jak bude nový památník vypadat.

„Rekonstrukce vestibulu byla dokončena podle plánu. V současné době je zadána studie, ze které by měl vzejít návrh podoby nového pietního místa,“ uvedl Jozef Bocán z Policejního prezidia.

Termín, kdy by se nová pamětní deska mohla ve vestibulu objevit, ale neupřesnil. „Jakmile bude nové pietní místo vybudováno, budeme veřejnost o této skutečnosti informovat,“ řekl Bocán.

Téma pro odbory?

Nepříjemnou situaci kolem památníku sledují také policejní odbory. Podle jejich šéfa Milana Štěpánka odboráři téma možná otevřou na příštím jednání s vedením policie, na kterém chtějí řešit hlavně příspěvky na stravování nebo pořizování nové výstroje a výzbroje pro strážce zákona.

„Samozřejmě že by bylo správné, aby ve vestibulu byla aktualizovaná pamětní deska. Určitě je to vhodná vzpomínka na padlé policisty,“ řekl Zpravodajskému webu Českého rozhlasu Štěpánek.

„Na druhou stranu jsem přesvědčen o tom, že v nejbližším možném termínu, kdy bude možné desku vyrobit a umístit, to vedení policie zařídí. Vedení na padlé policisty myslí, například dlouhodobě podporuje vdovy a sirotky,“ doplnil.

Jiří Svatoš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme