Podezřelé projekty z ROP Severozápad: Projděte si v mapě jeden po druhém

Celkem 541 projektů financovaných z evropských strukturálních fondů policejní vyšetřovatelé výslovně zmiňují v textu obvinění, na jehož základě od úterý stíhají 24 úředníků a podnikatelů z Ústeckého a Karlovarského kraje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ROP Severozápad – mapa projektů zmíněných v policejním obvinění

ROP Severozápad – mapa projektů zmíněných v policejním obvinění | Foto: Jan Cibulka

Zpravodajský web Českého rozhlasu se s textem obvinění seznámil a projekty v něm zmíněné zakreslil do interaktivní mapy. Každá tečka v ní představuje jedno místo, kde byl některý z podezřelých projektů realizován (některé projekty se týkají více míst). Kliknutím na tečku zobrazíte název projektu a odkaz na podrobnější informace o něm.

Mapa vznikla propojením identifikačních čísel projektů z policejního dokumentu s databází Ministerstva pro místní rozvoj. Podle ní se v programovém období 2007 - 2013 na Severozápadě uskutečnilo celkem 598 projektů.

O dotačních miliardách na severu rozhodovali Novák s Ježkem. Oslovovali je Kapitán a Pan velkomožný, píše policie

Číst článek

Z obvinění, v němž detektivové výslovně zmiňují také více než 500 projektů, tedy na první pohled vyplývá, že machinace mohly mít vliv na velkou většinu z nich. Tomu nasvědčuje i vyjádření advokáta dvou hlavních obviněných, podle kterého policie vyčíslila celkovou škodu na 14 miliard korun.

"Výbor Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad, mezi jehož členy byli níže uvedení další členové předmětné organizované zločinecké skupiny, na svém zasedání toto pořadí schválil a fakticky tak rozhodnul o poskytnutí dotací, kterýmžto jednáním v souhrnu došlo k závažnému porušení závazných pravidel hodnotícího procesu, to vše ve vztahu k následně uvedeným projektům soutěžícím o dotace," popsali detektivové postup.

Petr Kočí, Jan Cibulka, Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme