Policie odhaluje stále více zločinců, neumí je ale najít. Často se přihlašují na radnicích

Policisté řeší nový problém. Čím dál častěji totiž dokáží odhalit pachatele, zatknout je ale nemůžou. Netuší totiž, kde se zdržují, a neumí je najít. Oproti loňskému roku těchto případů podle policejních statistik přibylo víc než čtyřnásobně. Důvodem je například to, že zloději mají stále častěji trvalé bydliště na městských úřadech, vysvětluje policejní prezidium.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zloděj

Zloděj | Zdroj: Pixabay

V případech vykradeného auta nebo ukradené peněženky podle aktuálních statistik existuje zhruba čtvrtinová šance, že policie zloděje vypátrá.

Zatímco procento objasněnosti napříč roky stoupá jen velmi pozvolna, jiný ukazatel vyskočil prudce vzhůru: policisté musí obětem trestných činů stále častěji oznamovat, že sice vědí, kdo je okradl nebo přepadl, ale že netuší, kde se dotyčný nachází, a proto po něm musí vyhlásit celostátní pátrání.

Za prvních deset měsíců letošního roku policisté zahájili pátrání už po 1839 lidech. Třeba za celý loňský rok policisté museli začít hledat jen 446 podezřelých.

(Ne)bydlí na radnicích
Pokud policie po někom vyhlásí celostátní pátrání, může ho hledat i roky, zpravidla se totiž čeká, až na dotyčného policisté narazí třeba při náhodné kontrole totožnosti.

„Důvodů nárůstu je několik. Problém je třeba v tom, že přibývá lidí, kteří mají trvalé bydliště na radnici. U těchto lidí – pokud jsou pachateli – často známe totožnost, je ale obtížné zjistit, kde se skutečně zdržují,“ vysvětlil Zpravodajskému webu Českého rozhlasu mluvčí Policejního prezidia David Schön.

A jeho slova potvrzují i data ministerstva vnitra. Aktuálně má trvalý pobyt na radnici 401 303 lidí. Jen za první pololetí letošního roku jich přibylo skoro 20 tisíc, za celý loňský rok si bydliště na úřadě nově zřídilo jen 6 tisíc lidí a v roce 2014 19 tisíc lidí.

Recidivisté se vrací
Důvody letošního nárůstu ministerstvo komentovat nechce. „Tempo růstu v minulých letech mírně klesalo v důsledku opatření přijatých ministerstvem vnitra,“ řekla jen jeho mluvčí Martina Němcová.

Vyhlášená pátrání
Na konci října policisté pátrali po 2971 osobách podezřelých ze spáchání trestného činu. Nejdéle je pátrání vyhlášeno po muži, který spáchal násilný trestný čin v roce 1997. Muž tak spravedlnosti uniká už skoro 20 let.

„Z vězení se teď vrací poměrně dost lidí odsouzených během ekonomické krize. A část z nich na svobodě znovu páchá trestnou činnost. Tu my odhalujeme, a i proto ta čísla vyskočila. Žádné konkrétní statistiky, které by tento trend sledovaly, ale nemáme,“ vysvětlil David Schön s tím, že i někteří z těchto lidí mohou nově mít trvalé bydliště právě na městských úřadech.

Ministerstvo vnitra však věří, že lidí, kteří se "ukrývají" na radnicích, by mohlo od příštího roku začít ubývat. V Senátu totiž leží novela zákona o evidenci obyvatel. Podle ní bude muset každý, kdo má trvalé bydliště na úřadě, mít tuto informaci zanesenou v občanském průkazu.

Podle ministerstva toto opatření pomůže právě třeba i policistům, kteří by při kontrole občanky na první pohled poznali, že dotyčný „bydlí“ na úřadě, a mohli by ho tak důkladněji prověřit.

Jiří Svatoš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme