Unikátní snímky. Podívejte se, jak vypadala Praha po náletech ze 14. února 1945

Konec druhé světové už se pomalu blížil, Praha se přesto stala cílem tří leteckých bombardování. Jedno z nich zasáhlo hlavní město právě před 72 roky - 14. února 1945. Všechny útoky způsobily rozsáhlé škody a vyžádaly si přes 1200 mrtvých. Podívejte se na interaktivní mapu, kterou připravil Institut plánování a rozvoje.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Emauzský klášter po bombardování z 14. února 1945.

Emauzský klášter po bombardování z 14. února 1945. | Foto: IPR Praha

Institut plánování a rozvoje získal v roce 2015 unikátní letecké snímky. Ty pořídily spojenecké průzkumné letouny těsně před koncem druhé světové války, konkrétně v dubnu a květnu 1945. Mají výbornou kvalitu, protože sloužily pro zhodnocení úspěšnosti bombarodávní leteckých sil RAF a US AAF.

„Výsledné ortofoto je zcela unikátním dílem, protože umožňuje ve velkém detailu studovat podobu Prahy na konci německé okupace. Vedle stavební struktury, podoby budov, náměstí a dalších veřejných prostranství umožňují snímky zřetelně identifikovat přímé válečné projevy - následky bombardování, protiletecká a jiná obranná zařízenÍ, vodní požární nádrže a řadu dalších prvků,“ stojí na stránkách Institutu plánování a rozvoje.

Český rozhlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme