Zemřel kardinál Miloslav Vlk. Celý život bojoval za lidskou svobodu a toleranci

Ve věku 84 let zemřel v sobotu kardinál Miloslav Vlk. Na Facebooku a Twitteru to oznámil pražský arcibiskup Dominik Duka. Vlk trpěl rakovinou plic s metastázami do kostí. Většinu svého života bojoval s totalitním režimem, kvůli kterému se nemohl naplno věnovat kněžské činnosti. V roce 1991 byl jmenovaný arcibiskupem pražským a primasem českým. O tři roky později obdržel titul kardinála od papeže Jana Pavla II.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kardinál Miloslav Vlk na archivním snímku z října 2015

Kardinál Miloslav Vlk na archivním snímku z října 2015 | Foto: Fotobanka Profimedia

„Bože, přijmi duši svého pokorného služebníka, kardinála Miloslava Vlka, který po dnes po těžké nemoci dobojoval svůj celoživotní zápas za lidskou svobodu a toleranci. Mílo, budeš mi lidsky i duchovně chybět,“ napsal pražský arcibiskup Dominik Duka.

„Už v minulých dnech jsme věděli, že situace je vážná. Veškeré lékařské výsledky, které byly k dispozici, ukazovaly, že pan kardinál na tom není dobře a že odchod se blíží," řekl Antonín Randa, předseda občanského sdružení Cesta 121, které se o kardinála Vlka staralo.

„Všichni to prožíváme jako bolestnou věc, která nás zasáhla. Na druhou stranu v té bolesti se mísí i určitá radost z toho, jak pan kardinál to úžasně zvládl, jak byl klidný, pokorný a jak se těšil na setkání s Bohem,“ dodal Randa.

Zdravotní stav kardinála se začal zhoršovat na jaře minulého roku. Podle lékařů šlo o projevy degenerace opěrného aparátu. Lázeňské léčení, které kvůli tomu podstoupil, jeho stav ještě zhoršilo. Nejhorší byla bolest a otok levého ramene.

Pro církev i Česko udělal mnoho. Hospodin ho přijme s otevřenou náručí, shodují se osobnosti

Číst článek

Na Štědrý den, kdy měl sloužit mši ve farnosti Praha Vinoř, musel být hospitalizován. Bolesti ale neustávaly i přes veškerou terapeutickou péči.

Koncem ledna se veřejnost dozvěděla, že trpí rakovinou plic, která mu metastázovala do kostí. Lékaři mu ji sdělili po Novém roce. Vlk podstupoval chemoterapii v jedné z pražských nemocnic. Koncem ledna s kardinálem telefonicky hovořil papež František a ujistil ho, že se bude modlit za jeho zdraví.

Miloslav Vlk se narodil 17. května 1932 v jihočeské v Líšnici na Písecku. Jeho život prošel řadou zvratů. Na protest proti tehdejším poměrům šel k maturitě místo ve svazáckém stejnokroji v černém obleku s motýlkem.

Kardinál Miloslav Vlk na archivním snímku z května 2012 | Foto: ČTK

„Mohl jsem si to dovolit, protože jsem byl primus. Neměl jsem strach, že by se mi pomstili. Maturitu jsem udělal se samými jedničkami, ale oni tam napsali jen: prospěl a udělali kolem toho pěkně čáru, aby se tam nemohlo nic připsat,“ vzpomínal Vlk.

Začal proto pracovat ve slévárně. Na vysokou školu se mu podařilo dostat až po vojně. Studoval historii a archivnictví i teologii.

V roce 1968 byl vysvěcen na kněze. Jeho způsob kázání se ale nelíbil komunistickému vedení státu, proto od roku 1978 nesměl vykonávat kněžskou službu. Vlk pak sloužil mše tajně v malých skupinách věřících. Ač vzděláním historik, archivář a teolog, pracoval jako umývač výkladních skříní a archivář.

Kardinál Vlk má rakovinu plic. Jsem na správné cestě, odejít ‚tam‘ je to nejsprávnější řešení, řekl arcibiskup

Číst článek

V roce 1990 byl jmenován českobudějovickým biskupem a o rok poději pražským arcibiskupem a českým primasem. 26. listopadu 1994 ho papež Jan Pavel II. jmenoval kardinálem. V roce 2010 odešel z vedení církve kvůli překročení věkové hranice pro odchod do důchodu.

Vlk byl nositelem řady ocenění. V roce 2002 mu prezident Václav Havel propůjčil řád Tomáše Garrigua Masaryka za vynikající zásluhy o demokracii a lidská práva.

Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme