Agrárníci požadují speciální povodňový fond

Farmáře by proti následkům povodní měl chránit fond nepojistitelných rizik. Jeho zřízení chce prosadit Agrární komora. Přispívat by do něj měli zemědělci, stát a pojišťovny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Povodně o víkendu ochromily také Českolipsko

Povodně o víkendu ochromily také Českolipsko | Foto: Eva Holá

Prezident Agrární komory Jan Veleba chce o fondu teď jednat s ministrem zemědělství Ivanem Fuksou. Z fondu by se pak měly podle Veleby hradit škody, které způsobí přírodní živly.

„Stanovila by se tomu přesná pravidla, a když přijde takováto povodeň, tak ti postižení by velmi rychle dostali peníze,“ uvedl Veleba.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident Agrární komory Jan Veleba v Ozvěnách dne Radiožurnálu

„Toto, co přichází, tak to jsou nepojistitelné záležitosti, je to prostě přírodní živel, přírodní katastrofa. To já si neumím představit pojistit a myslím si, že žádná pojišťovna to nepojistí. A pokud by i pojistila, tak ty pojistné částky budou prostě horentní,“ dodal.

Jenom v Libereckém kraji zemědělci odhadují škody po poslední povodni na zhruba 330 milionů korun. Pole a louky jsou nejen podmáčené, ale voda je zanesla také pískem a kamením. Podle Veleby například na Frýdlantsku to zemědělci vlastními silami nemohou zvládnout.

Sklizeň v ČR bude nižší asi o 15 procent

Agrární komora odhaduje, že celková letošní sklizeň v České republice může být kvůli nepříznivému počasí až o patnáct procent nižší než loni. Zemědělci by tak mohli přijít zhruba o 5 miliard korun. Na vině jsou extrémní deště a extrémní prodlužování doby sklizně.

„V tuto chvíli je podle mého odhadu teprve sklizeno, a máme 13. srpna a opět začíná pršet, do 35 procent ploch obilí. Loni touto dobou už bylo 70 procent. Ta situace je velmi vážná,“ upozornil Jan Veleba v Ozvěnách dne Radiožurnálu.

Růst cen obilí se podle něj nepodepíše na ceně pečiva, podražit by však mohlo maso.

„Protože ceny krmného obilí výrazně narostly, a ty se promítnou do cen krmných směsí. A krmné směsi jsou největší cenová položka při výrobě masa. Čili já si myslím, že bude velký tlak na zvýšení ceny masa,“ vysvětlil prezident Agrární komory.

Martina Spěváčková, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme