Asi třetina českých firem letos chystá transakce nebo užší spolupráci

Letošní rok by mohl být bohatý na firemní transakce. O sloučení s jinou firmou nebo o nákupu svého konkurenta uvažuje stále více šéfů českých společností. Podle průzkumu společnosti PwC až 14 procent oslovených ředitelů nebo majitelů letos vidí ve fúzích a akvizicích velkou příležitost, jak růst.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Telefonování (ilustrační foto)

Telefonování (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Zamýšlí se prý také nad tím, zda má jejich firma správně nastavenou organizační strukturu nebo jestli by nebylo vhodné část společnosti odprodat, či naopak vhodně doplnit koupí jiného podniku.

Fúze a akvizice ale nebudou probíhat výhradně na českém trhu, Česká republika totiž pro některé podniky začíná být malá. Některé firmy navíc dorostly do takové velikosti, že začínají být lákadlem pro zahraniční investory. Zaměřují se proto na ostatní trhy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktor Jan Beneš se zajímal o plány českých firem

Největší růstovou příležitost pro letošní rok vidí ve vstupu do zahraničí zhruba čtvrtina oslovených českých firem.

Ve svých finančních plánech jsou ale podnikatelé podle analýzy PwC stále velmi konzervativní. Téměř všichni chtějí využít k nákupu podílů v jiné firmě své vlastní prostředky, které mají k dispozici.

Jedná se tedy o peníze ze zisku nebo z rozpočtu předem připraveného právě k tomuto účelu. Zhruba dvě třetiny z oslovených společností si plánují půjčit v bance.

Na fúze a akvizice se nicméně nezaměří většina českých společností. Trend slučování a nakupování je sice jedním z nástrojů, jak posílit, jsou ovšem firmy, které si to nemohou dovolit. Nebo nejsou v takové situaci, aby se nechaly výhodně koupit svým konkurentem.

Podle údajů Svazu průmyslu a dopravy ovlivní růst firem současný ekonomický vývoj a slabá poptávka. Kvůli tomu některé firmy dlouhodobě očekávají slabší hospodářské výsledky a také oslabení investiční aktivity.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme