Centrální banka by podle analytiků mohla po brexitu prodloužit režim intervencí

Česká koruna dnes zažívá dramatické výkyvy. Rozhýbal ji odchod Velké Británie z Evropské unie. Podle některých analytiků by mohla koruna začít po brexitu hodně posilovat, hrozit by tak mohlo i prodloužení intervenčního režimu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Vůči libře dnes koruna posiluje o 4,5 procenta, tedy zhruba o korunu a půl za libru. Mezi devátou a desátou hodinou dopoledne koruna posílila dokonce o tři koruny.

Naopak vůči americkému dolaru česká měna oslabuje o 2,5 procenta. Dolar se totiž teď stává velmi bezpečnou měnou a výhodným prostředkem pro nákup, společně s dluhopisy nebo třeba zlatem. Na páru s eurem jsou pohyby české měny minimální, od rána koruna posílila o pět haléřů.

Za Českou národní banku dnes na výsledky referenda reagoval na facebooku viceguvernér Mojmír Hampl. Británie i zbytek Evropy a jejich instituce si podle něj s případnými krátkodobými tržními šoky způsobenými brexitem poradí. „Co je však mnohem závažnější, jsou dlouhodobé dopady brexitu na Evropu jako celek, protože Velká Británie v zásadě hlasovala o celém integračním projektu,“ uvedl.

Co se týče výhledu na nejbližší dny, názory analytiků se velmi různí. Odchod Velké Británie z evropské osmadvacítky je totiž novinkou a pravidla, co se teď bude dít, nejsou nikde jasně ukotvená.

Podle analytika společnosti Cyrrus Tomáše Menčíka se ale umělé oslabování koruny Českou národní bankou může prodloužit.

„Rozhodnutí v referendu o vystoupení Velké Británie může vést k tomu, že centrální banka nebude opouštět svůj závazek někdy v polovině roku 2017, jak aktuálně říká, ale tento termín může být odsunut. Pokud by k tomu došlo, byla by to samozřejmě dobrá zpráva pro ekonomiku,“ říká Menčík.

Hlavní analytik finanční skupiny Chytrý Honza František Bostl připomíná, že pro Českou národní banku bude teď daleko obtížnější udržet tuzemskou měnu na hranici 27 korun. „Intervenční režim v podobě, v jaké dnes je, bude náročnější na správu a bude pravděpodobně dále pokračovat,“ míní Bostl.

Česká ekonomika kvůli brexitu zpomalí, krize však nehrozí

Podle hlavní ekonomky České bankovní asociace Evy Zamrazilové je ale scénářů ve hře víc. „Vidíme dnes na trzích, že oslabuje i euro. To by logicky vedlo v eurozóně k vyšší inflaci a tu bychom potom z eurozóny dováželi. To by byl bod pro to, aby odchod ze současného režimu banka dále neposouvala,“ popisuje jeden z nich.

Z hlediska celkového dopadu brexitu na tuzemskou ekonomiku někteří ekonmové odhadují, že by české hospodářství mohlo zpomalit, ne ale nijak výrazně. Rozhodně se prý lidé nemusí bát další krize, reálnější je ale podle analytiků recese britské ekonomiky.

ČRo, Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme