Ceny fotovoltaiky byly asi nadhodnocené. Stát mohl přijít o desítky miliard

Výkupní cena za solární energii mohla být nadhodnocená. Ukázal to audit, který zadala stávající předsedkyně Českého regulačního úřadu Alena Vitásková. Stát tak mohl přijít o desítky miliard korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotovoltaické panely (Serpa, Portugalsko)

Fotovoltaické panely (Serpa, Portugalsko) | Foto: European Commission Audiovisual service

Bývalí pracovníci Energetického regulačního úřadu při určování ceny za výkup fotovoltaické elektřiny nejspíš porušili zákon. Úřad už proto podal podnět státnímu zastupitelství, aby podezření prošetřilo.

„Z toho auditu vyplynulo, že ceny byly stanoveny nad rámec zákona, a takto byla nastavena i část legislativy. Úřad zavedl opatření dovnitř úřadu, aby se situace nemohla opakovat, a pak podal podnět na státní zastupitelství, zda nedošlo ke spáchání trestného činu s předpokládanou škodou velkého rozsahu, v řádech desítek miliard korun,“ informovala šéfka ERÚ Alena Vitásková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jestli jsou výkupní ceny solární energie v ČR nadsazené, jsme se ptali analytika J&T Michala Šnobra

Úmyslně špatné nastavení výkupních cen mohla mít na svědomí organizovaná skupina lidí. Podnět k šetření je podle Vitáskové směřován na neznámé pachatele, bývalé pracovníky Energetického regulačního úřadu.

„Podnět je směřován za období stanovení výkupních cen od roku 2005, kdy se nastavoval tento mechanismus, do roku 2011,“ dodala předsedkyně regulačního úřadu.

K nezákonnému zvyšování cen mělo docházet v letech, kdy Energetický regulační úřad vedl Josef Fiřt. Podle něj jsou ceny z tohoto období korektní:

„Ceny, které byly stanoveny, odpovídaly tomu, jak se vyvíjel trh. Na druhou stranu musíme prohlásit, že tyto výkupní ceny byly usměrňovány legislativou a regulační úřad dával několik podnětů k tomu, aby se tato legislativa změnila.“

Tajemník České fotovoltaické asociace Tomáš Baroch Radiožurnálu řekl, že zveřejněným výsledkům auditu nerozumí.

„Byly stanoveny výkupní ceny na základě investiční náročnosti instalace fotovoltaické elektrárny, která byla značně vyšší než nyní. Bohužel, zákon neumožňoval, aby výkupní cena klesala více než o pět procent ročně,“ reagoval Baroch.

Analytik: Velký díl viny nesou poslanci

Podle analytika J&T Michala Šnobra byly výkupní ceny sluneční energie skutečně nadsazené a velkou vinu na tom mají poslanci.

„Ten problém s vysokou výkupní cenou byl dostatečně včas identifikován, byli na něj upozorněni Energetickým regulačním úřadem poslanci i tehdejší předseda vlády Fischer a bylo dostatek času připravit legislativu, která by ten problém odstranila."

„Bohužel, na konci roku 2009, přestože byla zákonná iniciativa k omezení toho problému, Poslanecká sněmovna se k tomu žádným způsobem nevyslovila, nechala to ležet na stole. A protože zákon nebyl schválen do konce roku, v roce 2010 pak nastal obrovský solární boom, který zapříčinil to, že budeme následujících 20 let platit neuvěřitelně vysoké ceny,“ konstatoval analytik Šnobr.

Instalovaný výkon slunečních elektráren v ČR 2004 - 2012 | Foto: ČTK

Lucie Husárová 1, Květa Moravcová, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme