Česká ekonomika loni poklesla o 1,1 procenta. Recese je nejdelší od roku 1997

Česká ekonomika je dál v recesi. Vyplývá to z předběžných dat o hrubém domácím produktu, která dnes zveřejnil Český statistický úřad. Loni klesla česká ekonomika meziročně o 1,1 procenta. Za čtvrté čtvrtletí loňského roku klesl HDP meziročně dokonce o 1,7 procenta, mezičtvrtletně o 0,2 procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

České hospodářství je v nejdelší recesi od roku 1997. Tehdy také trval pokles ekonomiky čtyři čtvrtletí za sebou.

Hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny Jan Bureš tvrdí, že takový propad HDP se dal očekávat.

„Očekávala ho i většina trhu. Dal se předpokládat na základě velice špatných výsledků průmyslu a maloobchodu, které jsme již měli k dispozici za poslední měsíce roku 2012,“ říká Bureš a pokračuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

O aktuálním vývoji české ekonomiky mluvil na Rádiu Česko hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny Jan Bureš

„Bohužel žádné překvapení to nebylo a česká ekonomika na konci roku 2012 výrazně propadla především stále kvůli domácí spotřebě.“

Původně se mluvilo o tom, že letos by měla domácí ekonomika začít mírně oživovat. I největší optimisté teď mírně poopravují svůj názor a říkají, že pokud k oživení dojde, nebude to dříve než ve druhém pololetí letošního roku, nebo až v závěru roku.

Důvodem je jak protahovaná recese nebo stagnace v ostatních zemích Evropské unie, tak i čistě domácí příčiny.Přestože se loni stále dařilo českým podnikům úspěšně vyvážet, nestačilo to převážit klesající spotřebu českých domácností a nižší investice firem. S tím souvisí i rostoucí nezaměstnanost a pokles reálných mezd. Naznačuje to, že domácí poptávka se hned tak neoživí.

Bureš: Stavebnictví by se mělo stabilizovat

Hrubému domácímu produktu uškodilo stavebnictví i zemědělství. „Stavebnictví je v pasti slabé domácí poptávky a určitého předzásobení domácností na bytovém a rezidenčním trhu z těch předkrizových let. Současně na něj samozřejmě negativně doléhají úsporné manévry vlády, a to především na inženýrské stavitelství,“ vysvětluje Bureš.

Věří ale, že v roce 2013 již stavební sektor dosáhne svého dna. „Protože řada investic do především rezidenčních nemovitostí je v tuto chvíli poměrně výhodná, výnos z nájemného je atraktivní vůči výnosům z řady alternativních aktiv,“ míní ekonom a pokračuje:

Začátek sanace ropného znečištění v oblasti pardubického Parama | Foto: ČTK

„Mělo by to časem přitáhnout poptávku kupců. Nečekám žádný drastický obrat k lepšímu, ale věřím, že by se měl stavební sektor po zhruba čtyřech letech krize stabilizovat.“

Informace o HDP přichází i ze Slovenska. Tamní ekonomika v 4. čtvrtletí sice zpomalila tempo růstu, v meziročním srovnání ale HDP stoupl o 0,7 procenta.

„Slovenská ekonomika má trochu větší štěstí v exportním zaměření. Rozjížděla se tam nová výroba a vedle toho nemá tak silné propady soukromé poptávky. Slovensku se daří lépe také proto, že slovenská vláda neškrtá tak agresivně ve veřejných rozpočtech. To je určitě jeden z důvodů, je otázka, jestli je to dobře, nebo špatně, jestli to není jen odkládání problémů,“ analyzuje Jan Bureš.

Evropská ekonomika klesá nejvíc za poslední 4 roky, potvrdil Eurostat

Číst článek

Podle dnešních údajů Eurostatu prohloubila eurozóna ke konci loňského roku svůj pád do recese o více než půl procenta. Pokles utrpěly i dvě její největší ekonomiky – Německo a Francie. V případě Německa hlavně kvůli slabšímu vývozu, v případě Francie kvůli nižším investicím podniků a propadajícímu se vývozu.

V Německu však od začátku letošního roku přibývají náznaky, že by se tamní ekonomika mohla odrazit ode dna. Pokud k tomu dojde, mají naděje i české podniky – nejvíce vývozu totiž z Česka stále směřuje do Německa.

Hrubý domácí produkt ČR 2007 - 2012 | Foto: ČTK

Jitka Hanžlová, Barbora Kreuzerová, Mirko Kašpar, Kateřina Kozmová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme