České firmy budou v nabírání nových zaměstnanců opatrné

České firmy budou ve druhém čtvrtletí letošního roku v nabírání zaměstnanců opatrnější. Přijmout nové pracovní síly chce jenom pět procent z nich, stejné množství očekává, že nabírat lidi nebude vůbec. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila společnost Manpower.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Práce (ilustr. obr.)

Práce (ilustr. obr.) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Přibírat nové zaměstnance se chystají hlavně firmy, které podnikají v energetice. Pracovníci budou potřeba hlavně v oblasti výroby a rozvodů elektřiny, plynu a vody.

Mírné oživení v nadcházejícím čtvrtletí nastane také v zemědělství nebo v ubytování a stravování.

Polepší si i stavebnictví, které je dlouhodobě v krizi. Obrat má přijít už za několik týdnů, a to hlavně díky začátku sezónních prací.

Přehrát

00:00 / 00:00

Závěry studii o vývoji na trhu práce přiblížil redaktor Jan Beneš

Naopak nejhorší situace na trhu práce bude ve druhém kvartále v oblasti dopravy, skladování a logistiky. Analytici společnosti Manpower očekávají pokles také v těžbě nerostných surovin.

Důvody přitom zůstávají stejné - pomalejší růst ekonomiky, rostoucí konkurence a pokles zakázek.

Překvapivě méně lidí budou přibírat zaměstnavatelé z oblasti finančnictví a pojišťovnictví, a to navzdory faktu, že tržby finančním domům za poslední měsíce výrazně rostou.

Z globálního průzkumu pak vyplývá, že nejistota zaměstnavatelů přetrvává na celém světě. Nejlepší předpověď je v Brazílii, Tchaj-wanu, Turecku a Indii. Nejslabší náborové prostředí očekávají zaměstnavatelé v Řecku, Itálii, Španělsku a Nizozemí.

Martin Hromádka, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme