Drábek chystá tvrdé kontroly práce na černo

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce od září důkladněji kontrolovat práci na černo. Tato praxe spočívá v tom, že zaměstnavatel, který nechce platit odvody, dává pracovníkům peníze přímo na ruku. Jak uvádí deník Právo, šedá ekonomika podle odhadů připraví stát na daních a pojistném ročně o desítky miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek | Foto: Tomáš Adamec

„Také tu jsou dopady, které jsou velmi neúnosné pro ostatní spoluobčany. Protože pokud někdo pracuje na černo, tak to znamená, že ostatní se musejí skládat na to, co dotyčný neodvede na daních a sociálním a zdravotním pojistném. Kromě toho v řadě případů takový člověk může být i tím, kdo pobírá sociální podporu nebo sociální dávky,“ vysvětluje další negativní dopady ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kontrolách podniků a práce na černo mluvil na Rádiu Česko ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.

Podle něj podobné kontroly probíhají i v současné době, ale ministerstvo je chce výrazně posílit a připravuje se i nová metodika kontrol, která by měla odhalit a prokázat více osob pracujících načerno.

„Kromě toho budeme důsledně kontrolovat i vyplácení mezd, protože v řadě případů dochází u zaměstnavatelů k tomu, že vyplácejí část mzdy oficiálně a druhou část mzdy na černo, to znamená bez odpovídajících dokladů, ale také bez odpovídajících odvodů na sociální a zdravotní pojištění,“ dodává ministr.

Ministerstvo navíc připravuje legislativní úpravy, které kontroly ulehčí. Pokud se potom podaří podnikateli či zaměstnanci prokázat, že pracoval načerno, hrozí mu podání žaloby nebo odebrání živnostenského listu.

Helena Berková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme