ERÚ zveřejní do konce února audit o výkupních cenách fotovoltaické elektřiny

Do konce února zveřejní Energetický regulační úřad audit výkupních cen fotovoltaické elektřiny. Oznámila to šéfka úřadu Alena Vitásková. Nezávislý auditor podle ní už dal souhlas k jeho zveřejnění.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Solární panely

Solární panely | Foto: ČEZ

Audit má ukázat, že bývalí pracovníci Energetického regulačního úřadu stanovovali výkupní ceny sluneční energie nesprávně. Šéfka ERÚ Alena Vitásková už kvůli tomu podala státnímu zastupitelství žádost o prošetření.

„Nebuďme tak tajemní. Audit hovoří pouze o tom, že regulátor stanovoval ceny nad rámec zákona,“ řekla v České televizi Vitásková.

Někteří odborníci ale nechápou, proč se o to Vitásková zajímá právě teď. Vysvětlení pro Českou televizi už dříve nabídla výkonná ředitelka České fotovoltaické průmyslové asociace Zuzana Musilová. Podle ní chce Úřad v čele s Alenou Vitáskovou odpoutat pozornost od řady pochybení, které za jejího vedení vznikly. Vitásková má ale silnou podporu premiéra Petra Nečase:

„Já chci zdůraznit, že jsem v roce 2011 považoval za nutné provést personální výměnu ve vedení ERÚ. Byla tam celá řada indicií, které se dnes prokazují, že tam nebylo všechno v pořádku. Především v oblasti solárních elektráren.“

Kvůli chybně nastaveným výkupním cenám během let 2005 až 2011 vznikly podle odhadů Aleny Vitáskové škody v řádu několika desítek miliard.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme