Hlavní reformy začne vláda prosazovat od roku 2012

Hlavní čas pro vládní reformy přijde až od roku 2012. Na Žofínském fóru to řekl ministr financí Miroslav Kalousek. Letos a v příštím roce se vláda musí zaměřit především na snižování deficitu státního rozpočtu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Miroslav Kalousek před začátkem jednání vlády

Ministr financí Miroslav Kalousek před začátkem jednání vlády | Foto: Tomáš Adamec

Reformy budou podle Kalouska velice zásadní změnou v daňovém systému, penzijním systému, v oblasti sociálních dávek a také zdravotního pojištění. Všechny ekonomicko sociální změny budou vyžadovat více individuální odpovědnosti a spoluúčasti.

Miroslav Kalousek věří, že reformy se podaří prosadit. „Věřím také, že se do roku 2016 dostaneme do situace, kdy budeme schopni krýt potřeby veřejných služeb a sociálního státu ze svých pravidelných a pravidelně opakujících se příjmů.“

„To znamená, že nastane situace, kdy si můžeme občas půjčit, ale jenom na něco výjimečného, co se pak zase musí splácet. Nemůžeme si prostě pravidelně půjčovat na svoji běžnou spotřebu, protože jinak se upůjčujeme,“ dodal Kalousek.

Reformy a demografický vývoj

Časovaná bomba demografického vývoje by nás neměla zastihnout nepřipravené. Na Žofínském fóru to dnes zdůraznila členka bankovní rady České národní banky Eva Zamrazilová. Podle ní jsou nezbytné hlavně hluboké reformy penzijního systému a způsobu zdravotního pojištění.

„Populace stárne. Demografické prognózy to ukazují naprosto neúprosně. Poměr mezi lidmi, kteří do veřejných financí přispívají, to znamená lidí v produktivním věku, pokud nejsou nezaměstnaní, a lidí, kteří naopak z těch veřejných financí čerpají, se dramaticky změní v příštích dekádách. Je tedy potřeba na tuto výzvu reagovat,“ řekla Eva Zamrazilová.

Dlouhodobé prognózy jsou podle ní již zpracovány a bude se jim věnovat ministerstvo financí.

Jitka Hanžlová, ak, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme