Hodnota nemovitostí zasažených povodní klesne. Ale jenom na čas

Záplavy v Česku poničily také bytové domy, které jsou přímo u vody nebo v její blízkosti. Voda se dostala i do některých novostaveb. Zajímali jsme o to, jak to ovlivní cenu bytů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úterý ráno a zaplavený Střekov v Ústí nad Labem

Úterý ráno a zaplavený Střekov v Ústí nad Labem | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

Odborníci v tomto případě rozdělují nemovitosti do dvou skupin. Jednak na ty, které byly přímo zaplaveny velkou vodou, a pak na ty, kterým se povodeň vyhnula. A právě to bude v určování cen zásadní.

U některých přímo zasažených bytů nebo jiných nemovitostí se prodej na nějaký čas zastaví. Podle expertů to může být v řádu několika týdnů nebo měsíců a zájem o ně bude nulový.

„U bytů ve vyšších podlažích si myslím, že lidi brzy zapomenou a budou se opět stěhovat do projektů poblíž vody, protože pohled z okna na hladinu řeky je takový magnet, který dává zapomenout i případné hrozbě povodní,“ říká analytik realitní společnosti Lexxus Ondřej Diblík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak povodeň ovlivní ceny bytů, zjišťoval Jan Beneš

U bytů nebo domů, do kterých se voda nedostala, cena podle analytiků neklesne. Zájem o ně bude následující měsíce vlažný, lidé budou váhat, jestli koupit nebo ne, ale s cenou to příliš nezahýbá.

U těch nemovitostí, které byly zasaženy povodní, lze očekávat výrazné snížení cen. Myslí si to několik realitních odborníků, které jsme oslovili. Například Jan Zachystal z Remaxu připomíná, že po záplavách v roce 2002 se ceny snížily o desítky procent.

„Tento pokles, aspoň v roce 2002, by se dal zhruba zhodnotit 30 procenty z ceny nemovitosti s tím, že zhruba do tří čtyř let se tato cenová hladina postupně vyrovnala se standardní cenou hladinou v dané lokalitě,“ vysvětluje Zachystal.

Jak to bude teď, se dá podle analytiků těžkou odhadnout. Pokles může být stejný jako právě před 11 lety.

Smůlu mají ti, kteří nemovitost právě teď potřebují prodat. Bezprostředně po povodních se totiž byty nebo domy prodávají jen těžko. A nemusí být přímo poničené vodou, stačí, když jsou v záplavové oblasti. Podle analytiků je lepší prodej na několik týdnů nebo až měsíců pozastavit a snížit cenu.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme