Iniciativa na podporu českých potravin bojuje proti importu

Výrobci českých potravin začali bojovat proti dovozu údajně nekvalitních potravin. Sedm největších společností českého zemědělského byznysu založilo lobbistickou skupinu Iniciativa producentů, která má zamezit dovozu nekvalitního zboží a podpořit odbyt domácí produkce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

brambory

brambory | Foto: Stanislav Peleška

Skupina chce své zájmy prosazovat prostřednictvím Agrární komory. Její prezident Jan Veleba iniciativu podporuje: „České potraviny se musí propagovat, český spotřebitel musí dostat kvalitní informace, jaká je výhoda v koupi českých potravin.“

V letošním roce byl spuštěn program Regionální potravina, který podporuje ministerstvo zemědělství. Program byl představen na agrosalonu Země živitelka v Českých Budějovicích a byl o něj zájem i ze strany politiků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident Agrární komory Jan Veleba a agrární analytik Petr Havel na Rádiu Česko o podpoře tuzemské produkce potravin

„Po dlouhé době sedí v čele resortu člověk, který má v hlavě české zájmy a podle toho také vystupuje. Nebude to mít lehké, ale my jsme připraveni ho v tom podpořit,“ říká Veleba na adresu ministra zemědělství Ivana Fuksy.

Iniciativa netvrdí, že všechna zahraniční produkce je špatná. Veleba však zároveň upozorňuje na nedávný rozbor českých a zahraničních kuřat a objev salmonely.

Agrární analytik Petr Havel hodnotí požadavky iniciativy jako správné, pokud se posuzují v obecné rovině pěti základních bodů, jako jsou podpora regionálních potravin, osvěta spotřebitele nebo snížení byrokracie. V detailech jsou ale podle něho mnohá navrhovaná opatření sporná.

„Na dovážené potraviny platí standardy Evropské unie a pokud chceme něco měnit, musíme prosazovat v Bruselu a nemůžeme to začleňovat do naší vlastní zemědělské politiky. Pak bychom nemuseli dodržet základní atributy Evropské unie, což je volný pohyb zboží, kapitálu a pracovní síly,“ upozorňuje Havel.

Ondřej Černý, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme