Kalousek odpustí postiženým povodněmi platbu daně z příjmu

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) oznámil, že živnostníci a firmy postižené záplavami nebudou letos muset vůbec či jen částečně platit daň z příjmu. Detaily zveřejní ministerstvo v úterý dopoledne.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Miroslav Kalousek

Ministr financí Miroslav Kalousek | Foto: Filip Jandourek

„Samozřejmě že daňovou povinnost za rok 2012 bude muset zaplatit každý. Ti, kteří byli postiženi povodní, se dostanou do množiny subjektů, kterým bude odpuštěno nejen příslušenství, ale bude jim odpuštěna daň, buď zcela, nebo z části,“ potvrdil Kalousek s tím, že pravomoc odpouštět daně má ze zákona ministr financí.

Tuto pravomoc podle svých slov použije tam, kde to bude nezbytné. „Je jistý rozdíl mezi provozovnou, která byla zaplavena zcela, a provozovnou, kde bylo zaplaveno jen deset procent a jinak funguje. Ještě na tom musíme pracovat,“ doplnil ministr.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 ve večerních Ozvěnách dne

Ti, kteří budou daňovou úlevu žádat, budou zřejmě muset předložit doklad od své oblastní obce. Rozsah úlev ministerstvo financí zpracuje přes víkend. „Příští týden, v úterý v 9.30 zveřejníme veškeré informace k této věci,“ dodal Kalousek. Detaily budou zveřejněny ve věstníku ministerstva financí.

Škody po povodních se teprve začínají sčítat. Půjdou ale do miliard. Kabinet hned zkraje záplav uvolnil 300 milionů korun pro starosty a samosprávy na první platby spojené protipovodňovými opatřeními. Na opravy silnic a železnic je od středy vyčleněno 3,3 miliardy korun.

Vláda je podle premiéra Petra Nečase z ODS připravena vyčlenit i další peníze. Česká republika se pokusí také dosáhnout na prostředky z evropského Fondu solidarity.

Jana Zemanová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme