Kalousek: Základy penzijní reformy zůstávají. Mění se jen DPH

Vláda premiéra Petra Nečase upravila návrh penzijní reformy. Snížená sazba DPH stoupne od příštího roku na čtrnáct procent, o rok později se obě sjednotí na sedmnácti a půl procentech. Původní návrh počítal s dvacetiprocentní sazbou od letošního podzimu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Kalousek, ministr financí

Miroslav Kalousek, ministr financí | Foto: Tomáš Adamec

Návrh dál počítá s dobrovolným spořením v penzijních fondech, vláda už ale nebude prosazovat snížení odvodů firem na sociální pojištění. Ministr financí Miroslav Kalousek v rozhovoru pro Rádio česko proto zdůraznil, že systémová úprava reformy se nemění a že dojde pouze k úpravě parametrů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem na Rádiu Česko byl ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Pane ministře, vy jste na adresu dohody prohlásil, že to není krok kupředu. Jak jste to myslel? Musela TOP 09 obětovat víc než si přála?

Pozitivní správou je, že koaliční partner přestal trvat na nesmyslech s výjimkami. To je nepochybně pozitivní. To, co za pozitivní nepokládám a nepokládám to za krok správným směrem, je, že se nesníží vedlejší náklady práce. V rámci penzijní reformy jsme měli v úmyslu snížit vedlejší náklady práce u zaměstnavatelů zhruba o 20 miliard korun a toto daňové zatížení přenést do spotřeby, což by bylo ku prospěchu konkurenceschopnosti České republiky. To se nestane, protože koaliční partner nebyl schopen tuto dříve uzavřenou dohodu dodržet. To není moje prohra, to je škoda pro konkurenceschopnost České republiky.

V jakých směrech bude nutné to dosavadní uvažování kvůli těm novým číslům změnit? Jaké parametry bude nutné upravit a jak?

Teď to bude výrazně jednodušší, protože nebudeme muset v zákoně o dani z DPH velmi složitě technicky řešit těch 7 nesmyslných výjimek. Legislativní práce bude jednodušší, nesníží se sociální pojištění, což pokládám za chybný krok. Kompenzace pro rodiny s dětmi a valorizace důchodů bude pro rok 2012 logicky nižší, protože dopady do cen nebudou takové.

DPH měla být podle původních plánů zavedena ještě letos na podzim. Nakolik je podstatné, že to bude od příštího roku?

Byla jediná možná dohodu jít k jednotné sazbě DPH, a to pokládám za největší prospěch, že na konec po dvou letech bude jedna sazba bez jakýchkoliv výjimek. To byl můj sen, se přiznám. Jdeme po dvou krocích. Nedává žádnou logiku dělat jeden krok v říjnu jednoho roku a v lednu dalšího roku. Ustálili jsme to na první ledny obou dvou let.

Proč se K9 rozhodla spojit hlasování o reformě s důvěrou vlády?

„Zdá se nám po těch nepříliš šťastných diskuzích a dokonce skutečnosti, kdy jeden z koaličních partnerů nebyl schopen dodržet dohodu a musel požádat o její renegociaci, tak se nám zdá docela dobré, aby vláda zdůraznila odhodlání prosadit penzijní reformu tím nejsilnějším možným krokem, který parlamentní demokracie umožňuje, a spojit tedy hlasování o těchto zákonech se svojí důvěrou.

Tomáš Pavlíček, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme