Každá třetí vloni zkontrolovaná restaurace porušila předpisy, zjistila inspekce
Kvůli špíně, plísním a dlouho neuklizeným odpadkům musela loni Státní zemědělská a potravinářská inspekce zavřít více než 140 restaurací. V některých z nich našli inspektoři i myši. Celkem odhalili různá provinění u třetiny z 1500 zkontrolovaných provozoven. Kontrolu restaurací, hospod a barů má inspekce na starosti teprve od loňska.
„Jsou i případy, že tam pracují lidé, kteří nejsou v tom daném oboru vyučení, nemají ani možná základní hygienické návyky, a proto ty provozy vypadají tak, jak vypadají,“ říká vedoucí odboru kontroly potravinářské inspekce Jindřich Pokora.
Český spotřebitel chce stejnou kvalitu potravin jako západní, potvrdil průzkum SZPI
Číst článek
Ministerstvo zemědělství loni posílilo inspekci o desítky lidí ve všech oblastech kontroly. Dalších dvacet přibude letos, slíbil šéf resortu Marian Jurečka (KDU-ČSL):
„Já věřím tomu, že v období dvou nebo tří let, dokážeme provozovatele dostat na nějakou vyšší úroveň. Že budou splňovat standardy, bude uklizeno a podobně.“