Levnější energie lze vysoutěžit v e-aukci, využívají to firmy, obce i domácnosti

Elektronické aukce energií jsou fenoménem, o kterém se v poslední době mluví stále častěji. Využívají je podniky, kraje, obce pro své úřady nebo nemocnice a teď i domácnosti, které se sdružily například v Říčanech u Prahy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektřina. Ilustrační foto.

Elektřina. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Už název, tedy e-aukce, naznačuje, že jde o soutěž v internetovém prostředí.

Právě tím se liší od klasické aukce, kde jsou zájemci v jedné místnosti a přímo podávají své nabídky. Obchod také hned uzavřou. To platí i například na elektronických tržištích.

Ovšem v případě e-aukce energií to funguje tak, že organizátor aukce nejdříve shromáždí zájemce, tedy budoucí zákazníky dodavatelů, a jejich očekávané podmínky. Pak osloví případné dodavatele. Pro ně je vždy zajímavé, když mohou dodávat většímu množství odběratelů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak fungují elektronické aukce energií, vysvětluje redaktorka Jitka Hanžlová

Aukce se účastní jen oslovení dodavatelé. To znamená ti, kteří jsou schopni dodávat energii v příslušné kvalitě, požadovaném množství a v dohodnutých termínech. A samozřejmě ti, kteří projeví zájem. Jiní nemají do aukce přístup.

Zájemci o dodávky se v předem určeném čase se připojí k internetové aukční síni. Dodavatelé vidí pouze nejnižší nabídnutou cenu, nevidí ale jednotlivé nabídky ostatních dodavatelů ani názvy dodavatelů, kteří se do aukční síně připojili. Když se rozhlédnou, mohou snížit cenu, kterou nabízí.

Aukční kolo probíhá obvykle 30 minut. Pokud se v posledních dvou minutách sníží nabídková cena, automaticky se aukční kolo prodlužuje o stanovený čas, což je obvykle pět minut.

Stovky domácností v Říčanech u Prahy dražily cenu energií. Ušetří až 30 procent

Číst článek

Zákazníci tak mají velkou šanci, že získají nižší cenu dodávek elektřiny nebo plynu. Ale pozor - nejedná se o celou cenu pro konečného odběratele. V aukci se nabízí jen cena za komoditu. Ta může být nižší, než jsou takzvané ceníkové sazby.

Součástí celkové ceny, kterou platí zákazník, jsou ještě takzvané regulované platby, což jsou náklady za distribuci, za dopravu, za systémové služby a také DPH. A mohou tam být také různé poplatky - například za vyúčtování.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme