Malé a střední podniky jsou optimistické, svědčí to o zlepšení ekonomické situace

Malé a střední firmy vidí nejbližší budoucnost optimističtěji. Vyplývá to ze zářijového průzkumu barometru Hospodářské komory. Dvakrát ročně se zaměřuje na stav a náladu malého a středního podnikání.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustr. foto)

Peníze (ilustr. foto) | Foto: Prokop Havel

Očekávání malých a středních firem se v září oproti předchozímu měření v březnu zlepšuje. Příznivější ekonomickou situaci předpokládá 37 procent respondentů, zatímco v březnovém průzkumu byl jejich podíl 30,5 procenta.

A zlepšilo se i hodnocení celkové ekonomické situace. Podle prezidenta Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého je zajímavý především fakt, že nejde jen o průmyslové podniky.

„Celkově se zlepšuje. Ovšem růst je to v oblasti stavebnictví, služeb a ne tak výrazné je to v oblasti výrobního sektoru. Především když se podíváme na očekávání, jestli se budou zvyšovat ceny, nebo ne,“ říká Dlouhý.

„Protože je lepší, když podnikatelé očekávají, že jejich prodejní ceny se budou zvyšovat. Všude je to dobré z hlediska zvyšování zaměstnanosti a zvyšování objemu přijatých zakázek,“ vysvětluje.

Malé a střední podniky zajišťují podstatnou část ekonomiky. Je nadějné, že se jim začíná dařit lépe, protože v takových krizích, jakou byla například ta v letech 2012 a 2013, jsou zranitelnější než velké kolosy.

Na druhé straně dokážou rychleji reagovat na oživování hospodářství. A jestliže podle barometru Hospodářské komory roste objem objednávek a cen ve službách pro domácnosti, je to jasným důkazem růstu domácí poptávky.

Česko je hodně závislé na vývozu

Navíc vyšší počet zakázek ve stavebnictví předznamenává další růst ekonomiky. Ta je ale v případě České republiky malou a otevřenou, takže hodně závisí na možnosti vývozu. A tady poslední dobou nepřichází zrovna nejlepší zprávy.

Například ze sousedního Německa, které je hlavním odběratelem Česka a tahounem většiny evropské ekonomiky. Vladimír Dlouhý je však v tomto směru stále optimistou. „Pořád si myslím, že třeba to zpomalení německé ekonomiky přes léto bylo dočasné,“ tvrdí a dodává:

„Že evropská ekonomika sice pomalu, ale poroste a že my máme potenciál na to, abychom rostli rychleji, než je evropský průměr. A náš barometr, že se to začíná projevovat i na úrovni malých a středních podniků.“

Jeho názor navíc není ojedinělý a naznačují to i makroekonomická data. Pokud nepřijde něco neočekávaného, mohla by se česká ekonomika sice pomalu, ale s velkou jistotou v dohledné době dál zlepšovat.

Výhled ekonomické situace malých a středních podniků pro toto pololetí se zlepšil. | Foto: ČTK

Jitka Hanžlová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme