Nečas: Miliardy ze státních firem problémy deficitu neřeší

Premiér Petr Nečas odmítá, že by deficit státního rozpočtu mohly pomoct vyřešit mimořádné příjmy z účtů státních firem, jako jsou Lesy České republiky či Budvar. Řekl to v rozhovoru pro Rádio Česko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Petr Nečas (ODS)

Premiér Petr Nečas (ODS) | Foto: Tomáš Adamec

„Cesta převedení prostředků ze státních firem a státem vlastněných akciových podílů neřeší problém deficitu veřejných financí. Tyhle prostředky by šly použít například na dotace do zemědělství, či protipovodňovou ochranu. Ale nelze je započítat mezi příjmy státního rozpočtu," zdůraznil Nečas.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident Václav Klaus a premiér Petr Nečas poobědvali na Pražském hradě. Ptáme se předsedy vlády.

Tyto příjmy, podobně jako peníze z dividend ČEZu mohou prý deficit veřejných financí naopak prohloubit.

„Přestože by byly utraceny, podle metodiky Evropské unie ESA 95 by deficit veřejných financí zvýšily, protože se jedná o jednorázovém příjmy," podotýká Nečas

Deficit lze podle premiéra pro letošek řešit jen zmrazením výdajů. „A pro příští rok výdajovými škrty. Tím se vytváří časový prostor pro skutečné reformy, které by měly nastoupit pro ty další rozpočtové roky," říká Nečas.

Ve vysílání Rádia Česko odmítl i závěry analýzy Ekologického právního servisu, podle níž by stát mohl ušetřit až 20 miliard korun za plánovanou přestavbu tří hnědouhelných elektráren, jako "ideologické a neodborné."

Nečas chce ale „vyvíjet enormní tlak na vedení ČEZu", aby jakákoli výstavba elektráren, modernizace a stavba rozvodných sítí byly „maximálně hospodárné a za nejnižší ceny".

„Tím by se zvyšoval zisk, a tím i státní dividendy. Ale i kdyby se díky tomu dividendy zvýšily, opět to neřeší problém deficitu státního rozpočtu. Protože příjmy z dividend nelze započítat do příjmů státního rozpočtu. Ani to by nevedlo ke snížení schodku," zdůraznil ve vysílání Rádia Česko Nečas.

Marián Vojtek, Helena Berková, Robert Břešťan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme