Některé čerpací stanice nabízejí benzin pod 30 korun. Je to marketingový tah, říká analytik

Na některých čerpacích stanicích v Česku stojí litr benzinu 29 korun a 90 haléřů. Naposledy se takto nízké ceny objevily na stojanech pump v lednu 2010. Průměrně se však, i přes výrazný propad cen ropy na světových trzích, benzin prodává za 34 korun a 50 haléřů. Zlevňování pohonných hmot by ale mělo pokračovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpání paliva (ilustrační foto)

Čerpání paliva (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Poprvé po čtyřech letech se litr Naturalu 95 dá na některých čerpacích stanicích koupit pod 30 korun. To jsou ale výjimky. Zatím se k ceně začínající dvojkou odhodlalo jen několik benzinových společností. A řidiči si toho okamžitě všimli, před každým stojanem jedné z pump nabízejících benzin za 29,90 se vytvořila fronta tak deseti aut:

„Asi mají velký odbyt, tak proto můžou dát nižší cenu. Cena je přesně ten důvod, proč tady stojím tu strašnou frontu, jen doufám, že to není kvalitou. Rozdíl pěti korun na litr je znát,“ říkají řidičky a řidiči.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na některých čerpacích stanicích se dá litr benzínu koupit pod 30 korun. Další podrobnosti zjišťovala redaktorka Eva Kézrová

Ceny paliva stále klesají, přesto je podle analytika společnosti Colloseum Borise Tomčiaka nasazení takto nízké ceny odvážným krokem.

„Průměrné ceny v České republice jsou na úrovni 34 korun a 50 haléřů za litr benzinu. Takže čerpací stanice, která nabízí cenu pod 30 korun, je opravdu odvážná. Spíš bych řekl, že je to marketingový tah,“ míní.

Tento názor potvrzuje i zjištění Petra Kočího z datové redakce Českého rozhlasu, který cenu pohonných hmot rozebral z hlediska daní i marží.

„Zaplatíme státu 19 korun a 14 haléřů. Pak 12,83 na spotřební dani a 6 korun a 30 haléřů na DPH. Výrobní a nákupní cena suroviny se pohybuje okolo 10 korun, čili na marži tam zbývají v podstatě desetníky,“ vypočítává.

Z toho pochopitelně profitují řidiči, protože konkurence v okolí pump s cenou pod třicet korun také zlevňuje na 31 nebo 32 korun za litr benzinu. Naproti tomu na dálnicích stále na mnohých stojanech svítí cena 39,90. Přestože je rozptyl cen tak obrovský, srovnání regionů zůstává podle Tomčiaka stejné.

„V současné době jsou nejnižší ceny pohonných hmot v Pardubickém kraji, nejvyšší jsou tradičně v Praze. Důvodem jsou náklady na provoz čerpacích stanic,“ vysvětluje.

Ceny pod 30 korun za litr benzinu nejsou nyní reálné

Cena za barel ropy od začátku roku klesla o téměř 40 procent. V současnosti se prodává za 66 dolarů, a tak analytici do konce roku očekávají další výrazné snížení cen paliva.

„V následujících dvou týdnech poklesnou ceny minimálně o půl koruny a do konce roku by se mohly snížit až o korunu," říká analytik. K tomu, jestli se řidiči v Česku dočkají toho, že by cena pod 30 korun za litr benzínu nebyla raritou, ale samozřejmostí, je prý ale skeptický.

„To by se cena ropy musela pohybovat kolem 50 dolarů za barel. A to ještě za předpokladu, že by česká koruna neoslabovala. Není v současnosti reálné, aby se ceny pohonných hmot pohybovaly v průměru kolem 30 korun za litr,“ předpokládá analytik společnosti Colloseum Boris Tomčiak.

Eva Kézrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme