Nezaměstnanost v Česku roste, důvodem je pokles ekonomiky

Na konci prosince bylo v Česku 545 tisíc lidí bez práce. Míra nezaměstnanosti se dostala na 9,4 procenta, a přiblížila se tak k historicky nejvyšší prosincové hodnotě z roku 2010. Počet nezaměstnaných by měl přitom podle ekonomů dále růst, možná až k desetiprocentní hranici.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce (ilustrační foto)

Úřad práce (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Hlavním důvodem rostoucí nezaměstnanosti je pokles ekonomiky. Průmyslová výroba se v listopadu meziročně propadla skoro o čtyři procenta. Snižuje se už pátý měsíc v řadě a dostala se na nejnižší úroveň od podzimu 2009.

Recese nejvíc postihuje elektrotechnický průmysl, zájem klesá hlavně o výrobu počítačů nebo elektronických přístrojů, to pak dopadá na zaměstnanost. Na konci roku například firma Panasonic propustila na Žatecku 600 lidí. Nezaměstnanost v zimě roste i proto, že odpadají možnosti sezonních prací.

Přehrát

00:00 / 00:00

Data o nezaměstnanosti shrnul Jaroslav Skalický

Předseda Konfederace zaměstnavatelských svazů Jan Wiesner je současnými čísly znepokojen. Podobný vývoj ale očekával.

„Předpokládali jsme, že se to takto bude vyvíjet, pokud se neudělají žádná opatření pro to, aby se zaměstnanost zvýšila. O tom jsme s vládou jednali na tripartitě už od jara a opatření nepřišla,“ tvrdí Wiesner.

Stejně jako většina ekonomů předpokládá, že počet lidí bez práce ještě poroste. „Pakliže nejsou připraveny další zakázky, například v dopravní infrastruktuře, tak bude velice dlouho trvat, než se věci nastartují,“ míní předseda Konfederace zaměstnavatelských svazů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Konfederace zaměstnavatelských svazů Jan Wiesner očekává další růst nezaměstnanosti

Ve srovnání s Evropou je na tom Česko stále poměrně dobře. V Evropské unii se počet lidí bez práce v listopadu vyšplhal na nový rekord 11,8 procenta. Je to 26 milionu lidí, z toho je skoro 6 milionů mladších 25 let.

Nejvyšší nezaměstnanost má tradičně Španělsko a Řecko, kde je bez práce více než čtvrtina lidí. Naopak nejlépe jsou na tom v Rakousku, kde je nezaměstnanost 4,5 procenta, v Lucembursku 5 a v Německu přes 5 procent. Česko má podle metodiky Eurostatu nezaměstnanost necelých 7,5 procenta.

V Moravskoslezském kraji výrazně přibylo lidí bez práce

Číst článek

Vývoj míry nezaměstnanosti v Česku (prosinec 2011 - prosinec 2012) | Foto: ČTK

V Královéhradeckém kraji je bez práce přes 24 tisíc lidí

Číst článek

Igor Maňour, Jaroslav Skalický, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme