Nezaměstnaných absolventů přibývá. Nejhůře jsou na tom učni

Nezaměstnaných absolventů škol od podzimu 2008 stále přibývá. Nejhůře jsou na tom vyučené švadleny, zedníci ale i absolventi dopravních a gastronomických oborů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce. Ilustrační foto.

Úřad práce. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Situace absolventů škol se na trhu práce neustále zhoršuje. Může za to doznívající ekonomická krize, ale i to, že školy málo spolupracují s podniky.

Absolventům tak často chybí zkušenosti a praxe. Nejhůře jsou na tom lidé s výučním listem, potvrdil Radiožurnálu Jiří Vojtěch z Národního ústavu odborného vzdělávání.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Vojtěch mluví o pozici učňů na trhu práce.mp3

„Nejvyšší míra nezaměstnanosti je u vyučených, i když stále slyšíme, že jich je nedostatek. Souvisí to s tím, že uplatnění na trhu práce najde snadněji člověk, který má vyšší úroveň vzdělání, ale i jinou charakteristiku osobnosti a způsob jednání a snahu získat zaměstnání, což právě u vyučených někdy chybí,“ domnívá se Vojtěch.

Nejméně nezaměstnaných je pak mezi gymnazisty, ti ale většinou pokračují ve studiu na vysoké škole.

„Situace není dobrá. Nezaměstnaných absolventů v dubnu bylo 33 tisíc a volných míst je necelých 5,5 tisíc. Odráží to situaci na trhu práce, kdy celkově je hodně nezaměstnaných a málo volných míst,“ dodává Jiří Vojtěch z Národního ústavu odborného vzdělávání.

Klára Bílá, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme