O pracovní sílu z Česka nepřestane mít Británie zájem, myslí si ekonom Michl

Brexit by letos podle některých analytiků mohl snížit růst českého HDP o několik desetin procentního bodu, ekonomika by prý ale i tak měla růst o zhruba dvě procenta. Podle ekonoma Aleše Michla je ovšem předčasné odhadovat, jaký dopad bude mít odchod Británie z osmadvacítky na české hospodářství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bankovky a kalkulačka

Bankovky a kalkulačka | Foto: Ladislav Bába

Zpomalení růstu českého HDP způsobí podle názoru části ekonomů nejistota na trzích a s tím spojené oslabení poptávky a tuzemského vývozu do eurozóny. Dodávají, že samotné obchodní vztahy s Velkou Británií ale zřejmě ohroženy nejsou.

Aleš Michl, ekonomický poradce místopředsedy vlády Andreje Babiše, ovšem zásadně nesouhlasí s komentáři, že brexit by měl mít na českou ekonomiku negativní dopad. Není totiž ještě jasné, jakou obchodní dohodu Británie s unií vyjedná.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možném dalším vývoji po brexitu mluvil ekonom Aleš Michl

„Může kopírovat švýcarský model. Může být jako Norsko, Island, Lichtenštejnsko. Může být pod Světovou organizací pro obchod. Anebo si může vyjednat nějakou speciální VIP smlouvu s Evropskou unií. A podle toho, jaký bude ten plán B, uvidíme dopady na nás,“ upozorňuje.

Odchod Británie z Evropské unie podle Michla nejspíš neovlivní devizové intervence České národní banky a zřejmě se neprojeví ani na špičkovém úvěrovém ratingu Velké Británie.

"Brit má jinou mentalitu"

V Británii loni podle úřadu práce pracovalo na 37 tisíc Čechů, a to především ve službách a pohostinství. Michl se domnívá, že o ně bude zájem stále, i když se jim po administrativní stránce ztíží přístup na britský trh práce.

„S případnými krátkodobými tržními šoky si Velká Británie i zbytek Evropy a jejich instituce poradí. Co je však mnohem závažnější, jsou dlouhodobé dopady brexitu na Evropu jako celek, protože Velká Británie v zásadě hlasovala o celém integračním projektu. Nabízí se tak otázka, zda projekt evropské integrace tímto rozhodnutím není otřesen a jak odmítnutí Británie setrvat v EU dlouhodobě ovlivní Evropu a její roli ve světě,“ myslí si viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl.

„Britové potřebují tuto pracovní sílu. Stále se tam podle mě budou tvořit nová pracovní místa. Británie bude stále lákat Čechy i Poláky, ale chce to mít víc pod kontrolou,“ vysvětluje. „Brit vám nebude obsluhovat lidi v hospodě, Brit se stará o svůj majetek. Má jinou mentalitu,“ dodává Michl.

Česká ekonomika podle něj může z referenda o brexitu získat cenné poučení: „Stádo sázelo na to, že Británie zůstane v EU, a všechno to, co dneska vidíme, je jenom výsledek iracionálního jednání finančních trhů, kdy prostě najednou se ukázalo, že to tak být nemusí, a všechny ty kurzy se hýbají.“

„Británie vlastně vždycky byla dobyvatel – dobývala, budovala impérium. A oni si teď myslí, že jsou dobýváni. Jsou dobýváni třeba migranty a jsou ekonomicky dobýváni regulacemi z Bruselu. Čili pro nás je to poučení, že musíme Brusel taky trochu krotit, že se musíme snažit o nějakou nápravu Evropské unie, protože Evropská unie je dobrý projekt, je potřeba v něm pokračovat, ale Brusel je problém,“ uzavírá Michl.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme