Odklon Senátu doleva může oslabit reformy, míní ekonom Sobíšek

Výsledky senátních voleb by mohly ohrozit vládní reformy. V rozhovoru pro Hospodářské noviny to poprvé připustil premiér Petr Nečas. Vycházel přitom z předpokladu, že by sociální demokraté uspěli v dnes začínajícím druhém kole voleb. Také ekonomové považují takový scénář za reálný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Komunální volby a volby do Senátu

Komunální volby a volby do Senátu | Foto: Tomáš Adamec

Ve druhém kole voleb půjde o třetinu křesel v horní sněmovně, kterou nyní ovládá vládnoucí koalice pravicových stran. To, jak avizoval předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, teď chce opozice měnit a následně vystavit s pomocí "sociálnějšího Senátu" některým vládou prosazovaným reformám stopku.

„Pokud zaznamenají úspěch kandidáti levice, bude to nepochybně vládě od voličů vzkaz, že mají problém se směrem reforem, který vláda prosazuje, případně že mají problém skousnout reformy jako takové,“ myslí si ekonom Pavel Sobíšek z UnicreditBank.

Přehrát

00:00 / 00:00

Možné dopady senátních voleb na vládní reformy rozebíral ve Světě o deváté ekonom Pavel Sobíšek

„Zároveň platí, že z pohledu premiéra Nečase je dobrý každý argument, který může voliče odradit od volby levice,“ dodal.

Případný výrazný odklon Senátu směrem doleva podle Sobíška může znamenat nebezpečí pro reformní snahy uvnitř vládní koalice.

„Otázka je, jestli by ta strana, která v rámci vládní koalice je nejvíce směrem ke středu, nezačala od některých reforem couvat. To by samozřejmě znamenalo tvoření kompromisů, které by celkově mohly vládní reformy oslabovat,“ podotkl Sobíšek.

Ohrožen by tak byl závazek vlády, že bude snižovat schodek veřejných financí, míní ekonom: „To by bez skutečných reforem nebylo možné. Pokud se na skutečných reformách nedokáže shodnout uvnitř vládní koalice, bude problém.“

Výraznější reakci trhů na výsledek senátních voleb Sobíšek neočekává. „Myslím si, že investoři jsou poměrně trpěliví a budou sledovat, zda dochází k přípravě skutečných reforem. Teprve kdyby se toto zadrhlo, pak by nám to mohli začít investoři spočítávat,“ doplnil.

Martin Hromádka, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme