Ostravská ocelárna Evraz je uzavřená. Má málo zakázek

Ostravská ocelárna Evraz zastavila výrobu. Zhruba polovina zaměstnanců je doma a bere náhradu mzdy ve výši 60 procent. Část lidí firma přemístila na jiná pracoviště, další se pak věnují údržbě zařízení. K omezení provozu přitom sáhla ocelárna v posledních letech už několikrát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Továrna

Továrna | Foto: Fotobanka stock.xchng

Naposledy zavřela brány loni v říjnu a nevyráběla až do konce roku. „Každý je rád, že se to rozjede a může přinést domů výplatu,“ říkal Pavel Kolář na začátku ledna a stejně jako stovky dalších hutníků měl na tváři úsměv. V ocelárně začali po nucené odstávce zase konečně vyrábět.

„Co se týče výhledu, v této chvíli skutečně nevíme, protože ten trh je stále nestabilní,“ vysvětloval mluvčí společnosti Evraz Jaromír Krišica.

Přehrát

00:00 / 00:00

O uzavření ocelárny Evraz informovala redaktorka Iva Havlíčková

Jenže ani ne tři měsíce na to jsou brány opět uzavřené. Ke zvratu na trhu stále nedošlo. Firma má plné sklady. Prozatím proto vedení počítá s tím, že ocelárna nepojede minimálně celý duben. Opakující se problémy firmy jsou pro její zaměstnance stále tíživější.

„Je to čím dál horší pro ty lidi. Nemají žádnou jistotu, nikdo vám teď jistotu nedá. Takže ty zakázky a tak dále se pořád mění, není to tady dobré,“ potvrzuje Zdeněk Kološ, šéf tamních odborářů.

Ti by chtěli dosáhnout toho, aby zaměstnanci, kteří musejí být doma, pobírali vyšší náhradu mzdy, a to až osmdesát procent.

Iva Havlíčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme