Penzijní fondy zažívají nápor klientů. Na uzavření smlouvy postaru zbývají 2 dny

Zájem Čechů o uzavření penzijního připojištění vrcholí. Mnoho lidí totiž na poslední chvíli pospíchá a vstupuje do systému za starých výhodných podmínek. Některé penzijní fondy tak v těchto dnech hlásí i dva tisíce nových klientů denně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důchod. Ilustrační foto

Důchod. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

Podle prezidenta Asociace penzijních fondů Karla Svobody zájem klientů předčil očekávání. Každý den jich přicházejí tisíce.

„V případě našeho fondu si minulý týden sjednalo penzijní připojištění 5 a půl tisíce lidí, což dříve odpovídalo počtu smluv, sjednaných za celý měsíc,“ řekl Svoboda.

Prezident Asociace penzijních fondů očekává, že v posledních dvou dnech by si mohlo penzijní připojištění sjednat na celém trhu více než 50 tisíc lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident Asociace penzijních fondů Karel Svoboda byl hostem Ranního Interview Radiožurnálu

Pátek je posledním dnem, kdy se bude sjednané penzijní připojištění řídit starými podmínkami. Ty jsou podle některých poradců výhodnější než nové. Podle Karla Svobody ale záleží na úhlu pohledu.

„Nedá se říct, že by byl starý systém výhodnější než nový, jsou každý jiný pouze v tom, na co dávají akcent. Systém za současných podmínek dává akcent na to, aby klient za žádných okolností neprodělal, v novém systému penzijního připojištění onu garanci ztrácí,“ říká Svoboda.

Lidé si na poslední chvíli zařizují připojištění, aby se vyhnuli penzijní reformě

Číst článek

Staré penzijní fondy budou nadále lidem garantovat, že jim na účtech zůstane částka, kterou tam pošlou. Naopak nové fondy od ledna 2013 už takovou garanci nezaručí. Dlouhodobě by ale na nich měl být výnos vyšší.

Ve starém systému také může klient po 15 letech polovinu prostředků včetně všech státních příspěvků vybrat a použít na cokoli. To už možné nebude.

Přehrát

00:00 / 00:00

O změnách v penzijním připojištění mluvil analytik společnosti Partners Igor Polanský

Státní příspěvek navíc dostanou jenom ti, kdo budou spořit minimálně 300 korun měsíčně, zatím teď stačí stokoruna. Maximální příspěvek bude nově možné získat až na tisícikorunovou úložku účastníka.

Lidé se mohou prostřednictvím penzijních fondů připojistit za finanční podpory státu od roku 1994. Koncem letošního září si na důchod tímto způsobem spořilo 4,68 milionu Čechů a penzijní fondy odhadují, že celkem by se počet klientů mohl do konce listopadu zvýšit o více než 250 tisíc.

Názory české veřejnosti na aspekty důchodové reformy | Foto: ČTK

V prosinci do systému vstoupit nelze

Analytik společnosti Partners Igor Polanský připomněl, že smlouvu o penzijním připojištění nebude možné uzavřít v prosinci. „Je to dáno zákonem. Prosinec je lhůta, po kterou se budou současné penzijní fondy transformovat. Buď si člověk uzavře penzijní připojištění do 30. listopadu, nebo další možnost bude mít až 1. 1. 2013.“

Změna penzijního připojištění mladé lidi láká i odrazuje. A některé nezajímá

Číst článek

„V novém systému vzroste význam a úloha depozitáře. Bude odpovědný za transakce penzijního, respektive účastnického fondu a v případě, že fond utrpí ztráty, musí je nahradit. Samozřejmě myšleno ztráty formou nějakých nekalých obchodů, tunelování a podobně,“ poznamenal Polanský.

Igor Maňour, Petr Medek, Petr Král, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme